Studenten presenteren plannen betere doorstroom mbo – hbo aan Minister

11 mei, 2017

Samen werken aan concrete plannen voor betere voorlichting, voorbereiding, begeleiding en meer studiesucces van mbo-gediplomeerden die doorstromen naar het hbo. Met die opdracht zijn 11 studenten van Scalda en HZ University of Applied Sciences de afgelopen vier maanden aan de slag gegaan. Aanstaande maandag 15 mei presenteren ze hun plannen aan Minister Bussemaker in Utrecht.

Dit naar aanleiding van de notitie Gelijke Kansen van Minister Bussemaker. Door het OCW StudentLab zijn mbo- en hbo-studenten gevraagd om met plannen te komen om de doorstroom van mbo naar hbo te verbeteren. De enige regel: de uitvoering van het plan kost maximaal € 200.000 en past binnen de wet. Minister Bussemaker stelt in totaal € 11 miljoen beschikbaar om overal in Nederland de beste projecten uit te voeren.

Diverse initiatieven
De studenten van Scalda en HZ University of Applied Sciences zijn bij elkaar gekomen tijdens bijeenkomsten van OCW StudentLab. Tijdens de eerste bijeenkomst zijn twee groepen met de Zeeuwse deelnemers gevormd: de Vooruitdenkers en Set Mind. De Vooruitdenkers zijn ICT-studenten van Scalda en de HZ. Zij hebben het thema samenwerking tussen mbo- en hbo-studenten in echte projecten uitgedacht. Set Mind bestaat uit HZ- en Scaldastudenten van verschillende opleidingen. Zij richten zich op de vraag of bijvoorbeeld een congres de mindset van studenten kan veranderen: van een fixed mindset naar een growth mindset. Beide groepen presenteren de uitkomsten aanstaande maandag 15 mei aan de Minister. Alle initiatieven worden opgenomen in een boekje dat landelijk wordt verspreid.

Gezamenlijk werken aan doorstroom in Zeeland
Na de presentaties aan Minister Bussemaker, presenteren de studenten hun plannen aan de directeuren van Edudelta, Hoornbeeck College, HZ University of Applied Sciences en Scalda. Deze onderwijsinstellingen hebben afgesproken om, naar aanleiding van de notitie gelijke kansen van Minister Bussemaker en kijkend naar de krimp, gezamenlijk werk te maken van het verbeteren van de doorstroom in Zeeland. De startbijeenkomst voor dit Zeeuwse project vindt ook op 15 mei plaats.