SPIE verzorgt lessen voor Scalda

4 juli 2023
Samenwerking Scalda en SPIE

Examenstudenten van de BBL-opleiding Technicus Engineering kregen de afgelopen maanden avondlessen van SPIE op het gebied van AutoCAD en offreren. SPIE is een multitechnische dienstverlener. De kennis en ervaring vanuit de praktijk is voor de studenten van Scalda extra waardevol. 

Hybride docent SPIE
Als hybride docent werk je parttime als leraar en heb je daarnaast nog een andere baan. Je andere baan kan in het onderwijs zijn, in het bedrijfsleven of bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer. Voor Stefan van Waarde, Sr. Constructeur Elektrotechniek & Instrumentatie bij SPIE, is het de eerste keer dat hij lesgeeft. Nadat vanuit Scalda de vraag kwam over deze lessen was Stefan direct enthousiast. “Het lesgeven bevalt me wel. Je bent vanuit Scalda heel vrij in wat je doet en bent ook niet het standaard type docent.” Tijdens zijn lessen geeft hij de studenten een basiscursus in AutoCAD. “De studenten kennen de tekeningen vanuit de praktijk al wel, maar het uiteindelijke doel van deze lessen is om de basis zelf te kunnen maken in AutoCAD.” CAD staat voor Computer Aided Design, wat letterlijk vertaald 'computerondersteund ontwerpen' betekent, en is een verzamelterm voor programma's waarmee je technische tekeningen kunt maken. 

Student Chris aan het woord onderwijs uit de praktijk
De lessen AutoCad zijn voor student Chris een verdieping. “Tijdens mijn niveau 3 opleiding heb ik hier al lessen in gehad, maar dat is lang geleden. Normaal pas ik de tekeningen aan met pen en zet ik mijn wijzingen door naar de tekenaar die het dan verwerkt in AutoCAD. Dus dit is wel even anders.” Chris werkt als inbedrijfsteller en moet dus vaak de tekeningen lezen, maar niet zelf maken. “Het voordeel van een hybride docent is dat je merkt dat hij veel vakkennis en praktijkervaring heeft en echt met de tijd mee gaat.” Zo laat Stefan vaak voorbeelden vanuit de praktijk zien, die hij onlangs nog zelf behandeld heeft. 

Samenwerking Scalda
Voor Sebastian van de Velde, docent Elektrotechniek Scalda, verloopt de samenwerking met SPIE zeer succesvol. “De communicatie verloopt soepel, de uitvoering van het onderwijs is van hoge kwaliteit en zowel docenten als studenten ervaren de lessen als interessant en leuk. De inzet van hybride docenten, die een sterke link tussen theorie en praktijk leggen, wordt positief ontvangen door de studenten. Deze docenten zijn goed op de hoogte van innovaties en ontwikkelingen in het vakgebied, waardoor ze effectief kunnen inspelen op vragen en flexibel kunnen zijn in hun aanpak. Het enthousiasme en de motivatie van de studenten nemen toe door de praktijkgerichte benadering, wat resulteert in betere leerprestaties.” Hoewel de samenwerking met SPIE succesvol is, benadrukt Sebastian dat hij deze aanpak wil uitbreiden naar andere bedrijven, aangezien er een tekort is aan docenten en bedrijven ook baat hebben bij het blijvend interesseren van studenten voor het vakgebied.

Omhoog