Scalda neemt maatschappelijke verantwoordelijkheid: ‘Ook voor leerlingen die dupe zijn dat hun school sluit’

19 april 2024
Scalda gebouw

Ben je vastgelopen op de middelbare school? Wil je studeren aan de universiteit, maar heb je alleen een havodiploma? Dan is het Vavo van Scalda in Goes je redding. De misschien wel onbekendste school van Zeeland maakt zich nu op om de hele eindexamenlichting van de Isaac Beeckman Academie te ‘redden’. ,,Onze kleine school wordt opeens een stukje groter.”

Scholieren van de Isaac Beeckman Academie (IBA) die volgend schooljaar examen moeten, kunnen niet op de middelbare school van hun keuze in Goes terecht. Het Ostrea Lyceum en Goese Lyceum kunnen het eenvoudigweg niet aan om zoveel leerlingen van de school, die over een paar maanden de deuren moet sluiten, op te vangen en bedachten een plan om de operatie toch behapbaar te maken. Onderdeel daarvan is dat alle eindexamenkandidaten worden doorverwezen naar het Vavo van Scalda. Dick Hoogstrate, directeur Educatie bij Scalda, moest ‘even goed nadenken’ over het verzoek. ,,Het gaat om flinke aantallen waardoor onze kleine school opeens een stukje groter wordt. Dat heeft consequenties: voor veel vakken zijn extra uren nodig, maar dat lukt niet het huidige docententeam.”

Na intern beraad besloot het Vavo plaats te bieden aan de dertig tot vijftig IBA-leerlingen. ,,We willen bij Scalda onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Dat doen we op het gebied van inburgering en voor kwetsbare jongeren. En nu dus voor leerlingen die de dupe zijn van de sluiting van hun school”, zegt Hoogstrate.

Volgens teamleider Esther Gelens is het ook voor de IBA-leerlingen zelf een heel passende oplossing. In tegenstelling tot reguliere scholen, zullen ze zich bij het Vavo niet de vreemde eend in de bijt voelen. ,,Bij de start van het nieuwe schooljaar is bijna iedereen er voor de eerste keer. Dat is het mooie aan het Vavo-onderwijs: het is een nieuwe start, een nieuwe kans.”

Het verhaal van Sanne (19) uit Sint Jansteen, een leerling die nu ook het Vavo volgt

Het was een flinke tegenvaller voor Sanne. Terwijl de examenklassen van het Reynaertcollege vorig jaar landelijk als beste uit de bus kwamen, zakte zij voor haar vwo-diploma. ,,Ik ging niet zo lekker het centraal eindexamen in, maar toch zag ik dit niet zo aankomen.” Ze zag er al tegenop om vwo-6 over te doen, tot ze werd gewezen op het Vavo. ,,Hier kan ik alleen bepaalde vakken doen, dus de keuze was niet zo moeilijk.” Sanne kampt met faalangst en heeft veel aan de intensieve begeleiding op het Vavo. ,,Het is hier veel persoonlijker, je wordt meer als een volwassene behandeld.” Ze staat er nu goed voor én haar droom om huisarts te worden is weer wat dichterbij gekomen: ,,Ik heb rangnummer 147 en ben dus voor het tweede jaar op rij aangenomen voor de studie geneeskunde in Maastricht!”

Meer informatie over het Vavo

Ben je geïnteresseerd in het volgen van mavo, havo of vwo via het Vavo? Bezoek onze website voor meer informatie op scalda.nl/vavo en je bent van harte welkom op onze open dagen van het Vavo.

Zaterdag 22 juni 2024
Je bent welkom van: 9:30u tot 11:30u
Stationspark 39, Goes voor mavo, havo en vwo

Dinsdag 25 juni 2024
Je bent welkom van: 16:00u tot 18:00u
Stationspark 39, Goes voor mavo, havo en vwo
Vlietstraat 11a, Terneuzen voor havo

Het hele artikel lezen?

Dit artikel is geschreven door Joeri Wisse van de PZC. Het hele artikel lees je online op de website van het PZC.

Omhoog