Opening Praktijklab Corrosie & Isolatie

24 november 2022
Corrosielab

Op dinsdag 29 november 2022 vindt de opening plaats van het Praktijklab Corrosie & Isolatie voor Industrieel Praktijkonderzoek. Het project betreft een unieke samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse partners.

De opening vindt plaats bij Scalda te Terneuzen, Vlietstraat 11A. Ben je niet in de gelegenheid hierbij op locatie aanwezig te zijn? De presentaties zijn ook via livestream te volgen. Aanmelden kan via deze link.

Het programma:

13.30 uur

Ontvangst

14.00 uur

Begin streaming. Welkomstwoord en korte uitleg over het project Praktijklab Corrosie & Isolatie door Veronique van de Reijt (Scalda) & Rutger van der Male (KicMPi)

14.10 uur

Presentatie "Praktijklab voor maritiem praktijkonderzoek" door Geert Potters (Antwerp Maritime Academy)

14.25 uur

Presentatie "Praktijklab voor laboratoriumtesten" door Jeroen Tacq (Sirris)

14.40 uur

Presentatie "CUI monitoring m.b.v. glasvezel"
door Timothy Van Caelenberghe & Arnout Roukaerts (Fluves)

15.00 uur

Pauze

15.15 uur

Presentatie "Corrosie onder isolatie (CUI)" door Dr. Clare Watt (KAEFER)

15.45 uur

Presentatie "De ontwikkelde best practise voor risk based CUI management; status, tools en ontwikkelingen” door Geert Henk Wijnants (World Class Maintenance)

16.05 uur

Presentatie "Praktijklab voor Industrieel Praktijkonderzoek" door Jeroen Tacq (Sirrs) & Bas van de Vaart (Scalda)

16.25 uur

Interactief debat door Pieter Raes & Rutger van der Male (KicMPi)

16.45 uur

Korte pauze - verplaatsing naar de proeffabriek

16.50 uur

Officiële opening Lab Scalda door burgemeester Van Merrienboer

 

17.00 uur

Aansluitende borrel

In de grensregio Vlaanderen-Nederland bevindt zich een van de grootste concentraties aan procesindustrie én maritieme infrastructuur ter wereld. Corrosie is een van de belangrijkste degradatieprocessen van deze installaties en infrastructuur en is daarmee de oorzaak van storingen, stilstand, onveiligheid en milieuschade. Innovatie op het gebied van preventie, detectie en reparatie van corrosie is daarom hard nodig.

Het lab is ontstaan door deze marktbehoefte en draagt zo direct bij aan onze energie- en grondstoftransitie (bijvoorbeeld door het voorkomen van gebruik van vele tonnen nieuw staal), maar draagt ook bij aan een hoger veiligheidsniveau en minder milieuschade. CorrosieLABS biedt de industrie alle kennis, ervaring en faciliteiten om innovaties te onderzoeken en demonstreren. Daarmee heeft het een sleutelrol in het naar de markt brengen van deze innovaties.

De partners in dit praktijklab zijn de kennisinstellingen Scalda en de Hogere Zeevaartschool Antwerpen, onderzoeksinstituut Sirris, de industrie partners Zeeland Refinery, North Sea Port, KAEFER en C-Cube. KicMPi is initiatiefnemer en projectleider.

Het project is mede mogelijk gemaakt door de subsidie van Interreg Vlaanderen-Nederland, en de provincie Zeeland.

Omhoog