Jet Dalstra neemt ons mee tijdens de verbouwing van locatie Podium

24 maart 2022
verbouwing_Podium_Jet_Dalstra

Foto: Jet Dalstra van ingenieursbureau Sweco Nederland vertelt over de verbouwing van locatie Podium in Middelburg (foto Zeppo Visser)

Dat er momenteel veel gebeurt op de Scalda locatie Podium in Middelburg moge duidelijk zijn. Maar hoe ver staan we nu eigenlijk met de verbouwing? En wat kunnen studenten, docenten en medewerkers straks verwachten van hun nieuwe omgeving? Jet Dalstra van ingenieursbureau Sweco Nederland neemt ons mee. "Ik denk dat we een mooie setting aan het creëren zijn, waarin de student optimaal tot zijn recht komt en een echte leeromgeving heeft."

"We zijn druk bezig met de realisatie van de keukens voor de horecaopleidingen en schoolrestaurant PUUR à la Carte", vertelt Jet. "Dat is waar nu de focus op ligt. Daarna gaan we naar de overige verdiepingen. Al zijn we daar uiteraard wel al gestart, zodat alles netjes op tijd klaar is voor volgend schooljaar." Omdat het nieuwe restaurant op de begane grond zit voor meer exposure, werden de bestaande keukens in zijn geheel van de eerste verdieping naar de begane grond gehaald. Een secuur klusje. "Het afzuigplafond is tot op de millimeter nauwkeurig naar beneden gehaald", legt Jet uit. "Het was een grote uitdaging om het te laten passen, maar het is gelukt én het ziet er goed uit." De oranje tegeltjes zijn vervangen. "We hebben gekozen voor verschillende kleurtinten blauw. In combinatie met de grijsbruine vloer, vormt het een warm geheel." De horecastudenten en -docenten kunnen straks aan de slag in een frisse en lichte omgeving. "Dankzij extra verlichting, de nieuwe kleuren en het daglicht dat naar binnenkomt, is het een mooie setting geworden. Ook zijn we overgegaan van gas naar inductie, zodat het onderwijs gereed is voor de toekomst."

Grote kantine
Na de zomervakantie loop je locatie Podium binnen en zie je...? "Links een veel grotere bakkerswinkel en rechts een grote en brede trap omhoog richting de kantine", visualiseert Jet. "De kantine wordt dé plek waar iedereen elkaar kan ontmoeten. Een lounge omgeving waar je lekker kunt lunchen met elkaar." Een grotere kantine is nodig, omdat de studenten, docenten en medewerkers van de Ravensteijnweg naar Podium verhuizen. Deze Scalda locatie verdwijnt namelijk. "Op de eerste verdieping vind je straks de ondersteunende functies, examenruimte en een aparte ruimte voor docenten om te lunchen." Op de tweede verdieping komen lokalen voor Dienstverlening, Verkoop en Entree. "Ook komen er leerpleinen, waar toekomstproof onderwijs gegeven kan worden." De derde verdieping is gereserveerd voor Horeca, Toerisme, Inburgering en de specifieke trajecten. "In het midden komt een docentenruimte. Je kunt elkaar daar ontmoeten, een kopje koffie drinken en even bijpraten. Aan de rechterzijde komt nog een docentenruimte, met flexwerkplekken." De vierde en vijfde verdieping worden vooralsnog niet veranderd.

Duurzaam
Voor de inrichting van het 'nieuwe' schoolgebouw werd een werkgroep opgezet, waarin Jet, de architect en Scalda teamleiders Rik Hengeveld, Bert Kuik en Wouter van Bennekom zitten. "We proberen zo veel mogelijk meubels te hergebruiken en daar een aanvulling op te doen, zodat het straks een mooi geheel is", vertelt Jet. "Echt oude en kapotte meubelen gaan weg, maar er zijn bijvoorbeeld veel glazen wanden die we één op één kunnen overnemen. Het zou zonde zijn om deze weg te gooien en nieuwe kosten te maken. Ook voor het restaurant werken we samen met een partij die veel doet met hergebruikte materialen." 

Klaar voor de toekomst
Voor Jet is de verbouwing van locatie Podium een uitdaging én een genot. "Het is leuk om te zien hoe jullie passie hebben voor al die verschillende vakken", vertelt ze enthousiast. "Hoe trots de bakkers zijn op hun werk. Hoe mooi de docenten omgaan met de studenten en hoe ontzettend goed zij begeleid worden. Hoe PUUR tot stand komt, waar iedereen met groot genoegen eet... Ik denk dat we dit project tot een mooi eind gaan volbrengen. In het nieuwe schooljaar staat er een prachtig pand, waarin jullie de komende jaren vooruit kunnen en Zeeuwse studenten kunnen klaarstomen voor de toekomst."

Omhoog