Scalda Week van de Duurzaamheid

10 oktober 2022
Week van de Duurzaamheid

Wat hebben vegan saucijzenbroodjes, biobloembollen en plogging met elkaar te maken? Dat studenten en medewerkers van Scalda samen aan de slag gaan voor een duurzamere samenleving. Scalda haakt aan bij de landelijke dag van de duurzaamheid op 10 oktober aanstaande en organiseert de hele week tal van activiteiten voor haar studenten en medewerkers. Niet alleen rondom een beter milieu, maar ook onderwerpen als vrijheid, onderwijs voor iedereen en identiteit.

Biologische bloembollen planten
Op verschillende Scalda locaties (Goes, Vlissingen, Terneuzen) planten studenten en medewerkers samen bloembollen. De variatie in bloemen is goed voor insecten en draagt bij aan de biodiversiteit. Aan de Bessestraat in Goes helpen ook cliënten van het Wijkleerbedrijf en Goes-United mee. In het kader van duurzaamheid zijn het geen gewone bloembollen, maar biologische. Door bloemen en planten biologisch te telen blijven ze vrij van chemicaliën en worden grondstoffen zuinig ingezet.

Plogging
CIOS-studenten maken Goes schoner met behulp van “plogging”. Bij plogging combineren de studenten hun hardloopronde met het opruimen van zwerfafval. Als je op 10 oktober in Goes bent dan zie je het daadwerkelijk om je heen: CIOS-studenten die tijdens het hardlopen even bukken en afval opruimen in een vuilniszak. Dezelfde dag kunnen de studenten luisteren naar een vrijheidscollege van de Oekraïense voetballer Levchenko.

Duurzaam eten
De hele week verzorgen studenten in het opleidingsrestaurant PUUR een speciaal 12-uurtje met lokale producten. ’s Avonds serveren ze een duurzaam diner waarin de eiwittransitie van dierlijk naar plantaardig eiwit is verwerkt. Studenten en medewerkers van Scalda kunnen de hele week kennismaken met vegan food bij schoolcateraar Markies. Medewerkers van Markies organiseren bovendien proeverijtjes met vegetarische en ‘gewone’ worstenbroodjes. In Middelburg staat de hele week een smoothiefiets in de kantine van de onlangs verbouwde Scalda locatie op ZEP. Door de fiets in beweging te zetten kunnen studenten en medewerkers een gezonde smoothie bij elkaar fietsen.

Scalda mbo-ambassadeur Rick Moerdijk is ook van de partij. “Ik wil mensen bekender maken met duurzaamheid en circulariteit", vertelt hij. “Met ‘operatie broodtrommel’ wil ik jongeren laten zien dat we met kleine hapjes richting een duurzamere lunch al werk maken van een duurzamere wereld.”

Meer informatie over duurzaam Scalda
Duurzaam Scalda wil studenten en haar medewerkers inspireren in de transitie naar een duurzame samenleving. Als opleider in Zeeland zijn we betrokken bij het opleiden van jonge beroepsbeoefenaars, hierbij treedt Duurzaam Scalda op als aanjager en verbinder. We zoeken kansen en creëren mogelijkheden in het onderwijs en stimuleren onze studenten en Scalda medewerkers om dit in Zeeland te realiseren. Wij ontwikkelen veelzijdig onderwijs van hoge kwaliteit voor een toekomstbestendig onderwijs.

PROGRAMMA

Maandag 10/10

 • Vrijheidscollege: Voetballer en activist voor de vrede Levchenko van Oekraïense afkomst verzorgt een lezing bij CIOS Goes.
 • Plogging: Studenten van CIOS Zuidwest gaan tussen 9 en 10.30 uur joggen met papierprikkers aan slag om zwerfvuil op te ruimen.

Hele week

 • Biologische bloembollen planten: Bessenstraat Goes: Studenten planten samen met cliënten van Wijkleerbedrijf en Goes-United de bollen. Edisonweg Vlissingen: Studenten en medewerkers planten samen de bollen.
 • Lokale producten: Opleidingsrestaurant PUUR in Middelburg serveert de hele week een speciaal 'Boer en Zorg' 12-uurtje. Daarnaast ook een Zeeuws avondmenu waarin de eiwittransitie van dierlijk naar plantaardig eiwit is verwerkt. Kijk voor het complete menu op de site puuralacarte.nl
 • Vegan Food: Markies biedt de hele week plantaardige keuzes in het assortiment aan. Ook verzorgen ze leuke proeverijen op verschillende locaties.  Op het ZEP in Middelburg staat de hele week een smoothiefiets: “trap je eigen smoothie klaar”.
 • Operatie BroodtrommeL: Scalda ambassadeur Rick Moerdijk wil met ‘Operatie Broodtrommel’ iedereen aanzetten om, met kleine hapjes richting een duurzamere lunch, werk te maken van een duurzamere wereld.
 • Recycling: Renewi levert educatieve materialen voor gebruik in de les en geeft op verzoek gastcolleges over recyling, afvalverwerking en waste-to-product.
 • Repair Café: Start College: de brede techniek klas start deze week het Repair-project samen met het Repair Café in Middelburg.
 • Biobased bouwmaterialen: Studenten van Bouw/Infra brengen een bezoek aan ‘De Kaap’ waar zij een workshop krijgen over Biobased bouwmaterialen.
 • Sustainaible education: Ambassadeurs van Duurzaam Scalda besteden aandacht aan duurzaamheid in hun lessen.
 • Anti-racisme: Het Netwerk Burgerschap zet deze week in het teken van anti-racisme.

Donderdag 13/10

 • Biologische bloembollen planten: Vlietstraat, Terneuzen. 10:00 uur, verzamelen bij koffieapparaat D0. Studenten van Dienstverlening en medewerkers gaan hiermee aan de slag.

Vrijdag 14/10

 • Duurzaam schoonmaken: Het schoonmaakbedrijf CSU is van 9.00-14.00 uur met een kraam aanwezig op het ZEP in Middelburg en zorgt voor een interessante invulling.
Omhoog