Studenten Hovenier in programma bij RLT4

12 juli 2023
studenten hovenier tijdens opnames rlt4

Afgelopen zondag om 12:00 uur waren zo'n tien studenten van de opleiding Hovenier van Scalda te zien in de aflevering van Lodewijks Groene Geluk op RTL4. Zij zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest met het vernieuwen van een deel van het museumterrein van de Stichting Stoomtrein Goes Borsele. Studenten van alle leerjaren en van alle niveau’s (niveau 2 t/m 4) zijn betrokken bij dit project. De aflevering, aflevering 5, is nu terug te zien op Videoland. 

De Hoveniersstudenten zijn voor dit project benaderd door gemeenteraadslid André Alting van PVDA/ Groen links. “De Stichting Stoomtrein Goes-Borssele liet onze fractie de plannen zien om hun terrein te vergroenen, zodat het in de toekomst een parkachtige uitstraling heeft. En ik wist dat Scalda op zoek was naar maatschappelijke projecten. Dit leek mij een mooie kans voor de studenten van Scalda, zodat zij in de praktijk kunnen laten zien wat ze geleerd hebben op school. “Ik heb alleen de eerste date geregeld, maar ik ben blij dat er iets moois opbloeit tussen SGB en Scalda.” zegt Alting lachend.

Uitdagend project

De oppervlakte van het museumterrein is behoorlijk groot, daarom is ervoor gekozen het project in overzichtelijke, kleinere projecten te knippen. Zo hebben ook toekomstige hoveniersstudenten uitdagende projecten om mee aan de slag te gaan.

Samenwerking

De naoorlogse tuin van het Museum is de eerste samenwerking van Scalda studenten met vrijwilligers van de Stichting Stoomtrein Goes Borsele. Het museum heeft de ambitie om de naoorlogse tuin de komende jaren te vergroenen en te verduurzamen. De hulp van de Hoveniersstudenten van Scalda kwam daarbij als geroepen. Voor de studenten is het een geweldig project om mee aan de slag te kunnen. Dat maakt het een echte win-win situatie.

Strategische rolverdeling

De rollen zijn op een strategische manier verdeeld onder de studenten. De niveau 4 studenten zijn gestart met het voeren van voorgesprekken met de voorzitter en curator van het museum, Niels Bax en Edwin Schipperom helder te krijgen wat de wensen en behoeften zijn. Daarna zijn ze aan de slag gegaan met een ontwerp voor het terrein. De niveau 4 studenten sturen tijdens het hele project niveau 2- en 3- studenten aan.

Hotspot

Open ruimtes maken plaats voor doorkijkjes en spannende zit- en speel plaatsen voor jong en oud. In de toekomst is het de bedoeling dat de bezoeker niet over het gehele terrein heen kan kijken maar op ontdekkingstocht moet gaan langs de treinwagons en locomotieven. De naoorlogse noodwoning met bijbehorende tuin is één van de hotspots om te bezoeken.

Scalda zet in op een langdurige samenwerking waarin studenten alle ruimte krijgen om te leren en ervaring op te doen en waar het museumterrein van de Stichting Stoomtrein Goes Borsele een upgrade krijgt.

Omhoog