Zorgprofessional studenten van Scalda gingen de uitdaging aan om afdeling van woonzorgcentrum zelfstandig te runnen

6 juli 2022
Lerende Euregio Scheldemond Interreg Project

Acht weken lang stage lopen in een woonzorgcentrum in België met als doel om tegen het einde van de stage de afdelingen geheel zelfstandig te runnen. Dat is wat het Interreg Project van Lerende Euregio Scheldemond inhoudt. Maar liefst acht studenten van de opleiding Zorgprofessional van Scalda gingen deze uitdaging aan in het woonzorgcentrum (WZC) Mariahuis in Gavere.

In het begin was het voor alle partijen beslist een beetje wennen; zo zijn er namelijk veel verschillen in de werkwijze van de Nederlandse en Vlaamse zorg. Volgens Romy de Gijsel, student Zorgprofessional van Scalda, zit er verschil in de handelingen die je mag doen als student: ‘’In Nederland mag je bepaalde risicovolle handelingen niet doen, bijvoorbeeld bloedafnames. Dat doe je eigenlijk pas als je afgestudeerd bent. En in België vinden ze het raar als je als derdejaarsstudent nog nooit een bloedafname hebt geoefend of gedaan.''

Waar de Vlaamse zorg bijvoorbeeld gericht is op het verwennen van de ouderen, speelt de Nederlandse zorg vooral in op zelfredzaamheid. Dat betekende vooral voor de bewoners dat dit best wel even wennen was, met ‘die Nederlandse verpleegsters’ over de vloer. Maar de bewoners hebben de studenten inmiddels in hun hart gesloten. ‘’Voor mij is dat zeer positief want ik voel mij daar zeer goed bij. Ze zijn vriendelijk en standvastig en ze doen het beste eigenlijk, hè. Het is een groot pluspunt voor ons, een aanvulling van het personeel’’, aldus bewoonster Marcella.

Bekijk de video.

Omhoog