Conferentie 'Integrating offshore wind' en oprichting Centre of Vocational Excellence

16 oktober 2023
winddock

Hoe leiden windparken op de Noordzee tot groene welvaart in Zeeland? En wat komt daarbij kijken? Tijdens de conferentie ‘Integrating offshore wind’ op vrijdag 3 november geven meerdere deskundigen antwoord op deze en veel andere vragen. De organisatie van het congres is in handen van HZ University of Applied Sciences en Scalda. Inschrijven voor de conferentie kan via dit formulier.

De conferentie vindt deels plaats in het HZ-gebouw aan de Edisonweg, deels bij Scalda aan dezelfde straat in Vlissingen. De toegang is gratis. Na het middagprogramma bij Scalda opent de mbo-instelling het Center of Vocational Excellence (COVE) WindDock.

Uitdagingen op een slimme manier aanpakken

In WindDock worden studenten opgeleid tot offshore wind-professionals. Met de oprichting van het COVE maakt Scalda deel uit van een internationaal, innovatief netwerk rondom offshore wind. Het netwerk wil de uitdagingen in deze sector op een slimme manier aanpakken, met name op het gebied van human capital. De oprichting van het center komt voort uit het Europese project T-shore. Directeur Maritiem, ICT en Techniek Veronique van der Reijt van Scalda zet samen met partners haar handtekening onder de oprichtingsakte.

Conferentie ‘Integrating offshore wind’

Hiervoor vindt er bij de HZ en Scalda een conferentie plaats over wind op zee. Het opschalen van deze vorm van windenergie roept de nodige vragen op, zoals hoe we dit integreren in de bestaande situatie en hoe we de elektriciteit kunnen inpassen in het bestaande energiesysteem. Ook komt aan de orde of er een rol is weggelegd voor de industrie en industriële vraag naar waterstof in Zeeland? Daarnaast komt tijdens de conferentie de impact op ecologie aan de orde en werpen deskundigen een blik op de gevolgen voor de arbeidsmarkt en beroepsopleidingen.

Deskundigen van onder meer de HZ, TenneT, Wageningen University and Research, Universiteit Gent, Ørsted en SiemensGamesa spreken op de conferentie. De voertaal is Engels. 'Integrating offshore wind' begint om 9.50 uur op de HZ-locatie aan de Edisonweg 4 in Vlissingen. Na de lunch tussen 12.00 en 13.00 uur vindt het tweede deel plaats bij Scalda, ook aan de Edisonweg in Vlissingen. Dit programma duurt tot 14.30 uur.

Programma

Ochtenprogramma ‘Integrating offshore wind’ bij HZ

09.30 uur. - Inloop

09.50 uur. – Welkom door Jacob van Berkel (HZ University of Applied Sciences)

10.00 uur - 'Wind op zee integreren in energiesystemen': Robert Kuik (TenneT)

10.25 uur - Integratie van offshore wind in het ecosysteem van de Noordzee': Oscar Bos (WUR)

10.50 uur - Koffie en thee

11.10 uur - 'Waterstofsamenwerking: Een sleutel tot het bereiken van netto nul emissies': Louis Sileghem (Universiteit Gent)

11.35 uur - 'Ørsted waterstofstrategie in Zeeland: SeaH2Land': Pedro Roggeveen (Ørsted)

12.00 uur. - Lunch bij HZ

Middagprogramma ‘Integrating offshore wind’ bij Scalda

13.00 uur. - Opening en welkom, Veronique van der Reijt (Scalda)

13.15 uur. - 'What is the human capital challenge in offshore renewable energy?': David van der Bijl (Ørsted)

13.45 uur - 'EU project T-shore; Centers of Vocational Excellence': Gerben Huiszoon (Scalda)

14:15 uur - Closing of conference and coffee

Oprichting Centre of Vocational Excellence

14.45 uur 'Why cooperation between industry and education is vital': Joost Pellis (NWEA)

15.00 uur 'How WCM Fieldlab Zephyros supports innovation in offshore wind maintenance': Ferry Visser (WCM)

15.15 uur Winddock partners explain how a Center of Vocational Excellence can help the industry to develop human capital. Veronique van der Reijt interviews:                          NWEA (Joost Pellis), Ørsted (David van der Bijl), WCM Fieldlab Zephyros (Ferry Visser)

15.30 uur Toast on the collaboration and celebrations with drinks. (Possibility to take a tour in Technum to see Windtechnician training school.)

16:30 uur End

Omhoog