Cooking Battles 2022: podium voor Zeeuws talent

21 maart 2022
winnaars_oesterbokaal_horecawedstrijden_scalda

Foto: Dennis Willems en Scalda stagiaire Wendy Denayere, van restaurant Morille in Koudekerke, winnen De Zeeuwse Oester Bokaal tijdens de FoodLab Zeeland Cooking Battles 2022.

De messen zijn geslepen en de koksbuizen gladgestreken. Eindelijk mochten ze weer plaatsvinden: de Cooking Battles van FoodLab Zeeland. En de spanning was om te snijden... In totaal streden twaalf teams op maandag 14 en dinsdag 15 maart om de Zeeuwse Mossel Trofee en Zeeuwse Oester Bokaal, tijdens de Horecabeurs in de Zeelandhallen in Goes. 

Organisatienetwerk FoodLab Zeeland hield voor de zevende keer de populaire Cooking Battles, waarin professionele chefs en Scalda studenten hun kookkunsten tonen aan een vakjury. Zodra Scalda docenten en organisatoren Michiel Hardy en Edwin de Smet hoorden dat de horecawedstrijden mochten doorgaan, zetten ze alles op alles om er weer een mooie editie van te maken. Ze krijgen daarbij hulp van onder meer Scalda docenten Trinke van Es en Stefan Harthoorn, studenten van Scalda én oud-studenten. Zoals Noa Tanghe, sinds drie jaar werkzaam als hostess bij restaurant Pure C** in Cadzand. "Ik vind dit echt geweldig", vertelt Noa, terwijl de wedstrijd in volle gang is en zij het foodplein klaarmaakt, waar straks de vakjury ontvangen wordt. "Twee jaar geleden won ik de Zeeuwse Mossel Trofee namens Pure C**. Ik was toen nét zestien, dus dat was heel bijzonder."

Winnaars Zeeuwse Mossel Trofee
Pure C** hoopt dit jaar de trofee weer terug mee naar Cadzand te mogen nemen, maar daar beslist de vakjury anders over. Niemand minder dan Han Everts van Restaurant De Aubergerie in Amersfoort, hoofdredacteur Edwin Loos van Culinaire Saisonnier, Paul de Groot van Inter Scaldes in Kruiningen en Marcel Glas beoordelen de kandidaten op vaardigheden, technieken, smaak, creativiteit en samenwerking. Uiteindelijk gaan Takis Panagakis en Niels van der Zwan van Restaurant Elea uit Rijswijk naar huis met de winst. Zij weten met hun voorgerecht van langoustine, hoofdgerecht van kingfish en dessert van bolus (de verplichte producten uit de Black Box) de teams van Pure C**/AIRrepublic, De Gespleten Arent uit Middelburg, Mezger uit Domburg, Slot Oostende uit Goes en De Cleenne Mossel uit Bruinisse te verslaan. 

Winnaars Zeeuwse Oester Bokaal
Net als de kandidaten tijdens de wedstrijd op maandag, moeten ook de deelnemers op dinsdag een viergangenmenu met Zeeuwse producten presenteren aan de jury. Professionele koks en Scalda stagiairs van D
e Heerenkeet uit Kerkwerve, Escobar uit Breskens, Codium uit Goes, Mia's uit Axel, Brasserie De Olmen uit Serooskerke en Morille uit Koudekerke gaan de strijd aan. Terwijl de ene helft binnen sauzen en mousse van witte chocolade en kaneel bereidt, rent de andere helft naar buiten voor bereidingen op de barbecues van Yakiniku. De Zeeuwse Oester Bokaal wordt uiteindelijk meegenomen door Dennis Willems en Scalda stagiaire Wendy Denayere van restaurant Morille. "We zijn erg trots op Wendy", vertelt Scalda docent en organisator Michiel Hardy. "Ze is van niveau 3 naar niveau 4 gegaan en werkt daarnaast keihard in de praktijk. Het is belangrijk om ons Zeeuws talent een podium te bieden."

Wie komt volgend jaar de titels verdedigen...?

Omhoog