Scalda verbouwt Technum

12 mei 2022
Technum

Scalda werkt voortdurend aan de toekomst. Met een strategisch huisvestingsbeleid anticiperen we op ontwikkelingen in het onderwijs en de studentenpopulatie. Eén van de huisvestingsprojecten is het inpassen van de opleidingen Laboratoriumtechniek en Elektrotechniek in Technum, aan de Edisonweg in Vlissingen en de verhuizing van de opleidingen ICT niveau 2 en 3 naar de C vleugel van de Edisonweg. Om dit mogelijk te maken moeten zowel Technum als de C vleugel verbouwd worden. Advies- en ingenieursbureau Sweco verzorgt het projectmanagement en geeft sturing aan het proces.

De verbouwing van Technum is eind februari al rustig van start gegaan. De eerste metingen voor de heipalen werden verricht en alles werd afgetekend zodat de stofschotten geplaatst konden worden. Daardoor werd Technum voor een deel onbereikbaar en werden er lessen verplaatst. In de voorjaarsvakantie is de aannemer aan de slag gegaan met het boren van de heipalen, deze periode is gekozen om overlast voor de studenten tot een minimum te beperken. Om de opleidingen Laboratorium- en Elektrotechniek te kunnen huisvesten wordt er naast de verbouwing op de begane grond ook een nieuwe verdiepingsvloer gerealiseerd. Inmiddels zijn alle voorbereidende werkzaamheden afgerond.

De echte start van de bouw

Vandaag, donderdag 12 mei, markeren we als de start van de bouw. De staalconstructie wordt gezet en de verbouwing begint dus echt vorm te krijgen. Jet Dalstra (projectleider van Sweco) nam het welkomstwoord op zich, waarna Veronique van de Reijt (directeur Scalda Maritiem, ICT en Techniek) en architect Herwig Minnen een korte toelichting gaven over de verbouwing. Daarna was het tijd voor een handeling, waarbij studenten het officiële startsein gaven. Roald Mol, derdejaars student Elektrotechniek en Kevin Dorreman, eerstejaars student Laboratoriumtechniek hebben samen met Veronique van de Reijt een stuk van de constructie gelast.

Veronique van de Reijt: “Met deze verbouwing maken we Technum echt toekomstbestendig en willen we het technische centrum van Zeeland worden. Tijdens een eerdere verbouwing hebben we al stappen gemaakt om het vmbo meer bij het mbo te betrekken. Zij volgen nu bijvoorbeeld samen les in dezelfde ruimte. Na deze verbouwing krijgen de opleidingen Laboratoriumtechniek en Elektrotechniek een eigen, nieuwe plek binnen Technum. Daarnaast wordt de begane grond ingericht met de nieuwste toepassingen, zoals smart technologie en technologie gericht op de energietransitie. Dit doen we om de samenwerking tussen de diverse opleidingen te optimaliseren. Zij kunnen samen in dezelfde ruimte werken aan diverse projecten en hierdoor ontwikkelen ze de zogeheten 21th century skills.”

Bezoek bouwplaats studenten

Om studenten inzicht te geven in het bouwproces organiseren we binnenkort rondleidingen. Zo zien de studenten alvast waar ze straks les krijgen, maar zien ze ook hoe de bouw zich ontwikkelt. Voor onder andere de opleiding Elektrotechniek is dat ook erg interessant. We proberen er zelfs nog een opdracht aan te koppelen, zodat ze direct leren in de praktijk.

Oplevering

De oplevering van het laboratorium is gepland eind van dit jaar, 2022. De ambitie is dat de opleidingen Elektrotechniek met ingang van de start van het schooljaar 2022-2023 verhuisd zijn. Vervolgens kan de C-vleugel verbouwd worden om de ICT opleidingen te verhuizen*.

*Alle data zijn onder voorbehoud

Omhoog