Een interview met Tessa Lauwereijs (16), eerstejaarsstudent Kindprofessional

1 februari 2024
Tessa Lauwereijs

Tessa Lauwereijs is 16 jaar, woont in Vogelwaarde en is eerstejaarsstudent van de opleiding Kindprofessional niveau 4. Momenteel loopt ze stage als onderwijsassistent in de kleuterklas op De Schakel.

Hoe ben je tot de keuze gekomen om de opleiding Kindprofessional te volgen?
"Ik werk ondertussen al vier jaar als oppasser bij verschillende gezinnen met verschillende leeftijdscategorieën. Verder hielp ik op de basisschool af en toe bij de kleuters en begeleidde ik groepjes tijdens de sportdagen van spel naar spel. Werken met kinderen heb ik dus altijd al leuk en voornamelijk leerzaam gevonden! Een ouder van een van mijn oppasgezinnen werkt als docent op de Pabo en stelde voor aan mij om mijzelf in te lezen in deze opleiding. Ik ben op zoek gegaan naar informatie over deze opleiding en zag dat dit de opleiding was die goed bij mij zou passen."

Wat vind je het leukste aan deze opleiding?
"Ik vind de stages en de lessen over de ontwikkeling van een kind het leukst. Bij deze lessen leer je alles over wat een kind nodig heeft, hoe hij groeit, wat er bij elke leeftijdsfase past, hoe je professioneel overkomt tot de kinderen, ouders en collega’s en natuurlijk nog veel meer wat je dan weer kunt toepassen op je stagedagen. Ook leer je hoe je het beste activiteiten voor kunt bereiden en mag je deze dan ook daadwerkelijk uitvoeren. Na zo'n dag/week stage krijg je dan ook vaak dankbaarheid van de kinderen dat je er was of dat je een leuke activiteit hebt gedaan, wat het werk heel leuk maakt!"

Wat voor werkzaamheden voer je uit op jouw stage?
"Op stage voer ik mijn eigen bedachte activiteiten uit, help ik de kinderen als ze iets lastig vinden of een vraag hebben, help ik de kinderen als ze ruzie hebben en dit opgelost moet worden, zorg ik voor een schone en fijne werkplek, bereid ik wat lesjes voor en geef ik die ook, help ik bij het omkleden voor de gym en geef ik af en toe gymlesjes met hulp van mijn stagebegeleider, stimuleer ik de kinderen met hun eigen zelfredzaamheid en natuurlijk nog veel meer dingen die horen bij mijn stage."

Wat zou je nog willen delen over de opleiding?
"Het is een hele leuke en leerzame opleiding waarbij je alles kunt toepassen in de praktijk. Verder kun je met deze opleiding veel kanten op stromen om eventueel verder te studeren, wat natuurlijk heel erg fijn is!"

Omhoog