Een interview met Monique Steenmeijer-Buteijn (34), student Kindprofessional

29 februari 2024
Monique Steenmeijer-Buteijn

Monique Steenmeijer-Buteijn, 34 jaar, moeder van twee zoons en een bonusdochter, volgt de opleiding tot Kindprofessional. Haar loopbaan begon ooit in het kappersvak, waar ze gedurende 15 jaar waardevolle ervaring opdeed. Momenteel brengt ze haar passie voor kinderen in de praktijk bij de agrarische kinderopvang Hooi Hooi in Vlake. Het is voor haar een bijzondere ervaring om deel uit te maken van een kinderopvang op de boerderij.

Hoe ben je tot de keuze gekomen om de opleiding Kindprofessional te volgen?
"Ik heb altijd gezegd dat wanneer ik zou stoppen in het kappersvak, ik iets wilde gaan doen met kinderen. Ongeveer anderhalf jaar geleden zag ik een vacature voor werk in de agrarische kinderopvang. Toen ik dat zag, dacht ik: dit wil ik! Zo ben ik gaan solliciteren en werd ik aangenomen. Vervolgens ben ik gaan zoeken naar opleidingen om te kunnen werken en leren in de kinderopvang. Zo kwam ik in contact met Scalda, en is mijn keuze gevallen op deze opleiding."

Wat vind je het leukste aan deze opleiding?
"Wat ik fijn vind, is dat ik twee dagen werk en daarnaast één dag naar school ga. Ik volg een BBL-schooltraject van 3 jaar. Op school krijg je veel theorie, en op je werk leer je veel in de praktijk. Zo kun je de theorie meenemen in de praktijk, maar ook andersom."

Wat voor werkzaamheden voer je uit op jouw leerwerkplek?
"Wanneer je net aan het werk gaat in de kinderopvang, mag je nog niet alle taken uitvoeren. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en draai ik al mee op de groep. Ik verzorg de kinderen (verschonen, fles geven, etc.), doe activiteiten met ze, leg ze op bed en we gaan veel naar buiten. We nemen een kijkje bij de dieren op de boerderij of gaan echt op pad, bijvoorbeeld naar het akkerland, het bos of het strand. Momenteel werk ik veel op de babygroep, maar ik draai ook mee op de peutergroep of de BSO. Heel erg leuk!"

Wat zou je nog willen delen over jouw bevindingen over de opleiding?
"Wat ik prettig vind, is dat het BBL-traject goed te combineren is naast mijn gezin. Twee dagen werken en één dag naar school vind ik ideaal. Verder ben ik thuis voor mijn kinderen. Ik vind het prettig dat ik gewoon mijn geld verdien en daarnaast kan leren. Ik probeer de opdrachten die ik op school kan doen ook echt op school te doen. Hier krijg je ook wel de tijd voor. Wanneer dit niet lukt, kan dit gemakkelijk thuis afgemaakt worden. De stageopdrachten maak ik uiteraard op mijn werk. Drie keer per jaar heb ik een gesprek met mijn coach van school en mijn stagebegeleider. Fijn om de voortgang met elkaar te bespreken en eventuele vragen te kunnen stellen. Ik vind de opleiding leuk en leerzaam en vind het prettig om mezelf verder te kunnen ontwikkelen.''

Omhoog