Scalda studenten geven eindpresentatie SMARTCirculair aan opdrachtgevers

5 oktober 2023
SmartCirculair

Het afgelopen schooljaar hebben de bouwkunde studenten van Scalda, Team de Kaap, een ontwerp gemaakt voor de Kenniswerf in Vlissingen. Het team won hiermee de publieksprijs bij de landelijke ontwerpwedstrijd SMARTCirculair met als opdrachtgever de gemeente Vlissingen. Afgelopen week gaven zij de eindpresentatie aan de opdrachtgever gemeente Vlissingen, de Kenniswerf en teamleiders van het cluster Maritiem, ICT en Techniek en directeur Maritiem, ICT en Techniek Veronique van de Reijt.

De opdracht
Het doel: het maken van een ontwerp voor de fysieke inrichting van de Kenniswerf in opdracht van de gemeente Vlissingen. ‘Hoe kan de fysieke inrichting van de Kenniswerf op een zo aantrekkelijke en toonaangevende manier aansluiten bij de kernthema’s van onze delta, en de focus op water, voedsel, energie, bio-based en vitaliteit. Hoe ontwikkelen we een campus van de toekomst, met ruimte voor innovatieve bedrijvigheid?’ Team de Kaap heeft een revolutionair bouwontwerp gecreëerd die deze principes omarmt. “Wij zien het niet als alleen maar een project in Vlissingen, maar meer als een soort van beweging om de planeet vruchtbaar te maken. Wij willen een zaadje planten met het project.”

Het plan
Team de Kaap is met het volgende idee gekomen: “Ons ontwerp is een unieke combinatie van duurzaamheid en functionaliteit. We hebben een stuk campusgebied ontworpen, bestaande uit opschaalbare woningen in het formaat van vrachtcontainers. Hiernaast bevindt zich een imposant gebouw dat ruimte biedt aan startups en grote bedrijven. Wat dit ontwerp echt bijzonder maakt, is de aandacht voor groen en natuur. Met de winst die we generen investeren we in de aanleg van bossen waardoor we de biodiversiteit vergroten en een groene long creëren die het gebied omringt. Maar onze visie gaat verder dan alleen duurzaamheid. We hebben er ook voor gekozen om onze gebouwen te voorzien van een iets lager energielabel, waardoor er meer geld overblijft om te investeren in de natuur. Het is een stap in de richting van onze toekomst waarin we in harmonie samenleven met onze planeet.”\

De reacties
De gemeente Vlissingen: “We zien als opdrachtgever dat dit mooie concept ontwerp goed past bij de ambities van de Kenniswerf, met daarin de KAAP, hét innovatiepunt van Zeeland.” En ook de Kenniswerf was enthousiast: “Wij waren zeer onder de indruk van het filmpje. We zullen langzaam gaan starten met het wegzetten van de ontmoetingsplekken in het gebied. Het project heeft veel inspiratie gegeven. Wij als opdrachtgever wilden jullie daar ook voor bedanken.”

Omhoog