Topprestatie van onze studenten op het NK Skills 2022 in Utrecht

4 april 2022
Studenten die meededen aan Skills Heroes 2022

Afgelopen week hebben 18 Scalda studenten vanuit 17 verschillende vakrichtingen meegedaan aan het Nationaal Kampioenschap voor beroepen mbo: Skills The Finals. Twee dagen lang hebben de studenten hun skills laten zien tijdens de NK wedstrijden in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Voorgaande jaren waren we al zeer succesvol tijdens deze vakwedstrijden. Gelijktijdig met de landelijke Skills Heroes in Utrecht vond het NK Hippische vakwedstrijden plaats. De studenten wisten gezamenlijk 8 medailles binnen te halen, waarvan 3 gouden, 3 zilveren en 2 bronzen.

Trots

Scalda is ontzettend trots op de studenten die uitgedaagd zijn tot excellent vakmanschap, echt een super team. “We blijken ontzettend goed te zijn,” zegt student Mathijs Oosters, gouden medaille winnaar van Scalda. “We deden aan 22 wedstrijden mee en zijn met 18 wedstrijden door naar het NK gegaan, uitkomsten waar veel scholen jaloers op zijn. Sommige scholen gaan maar met een heel klein clubje naar het NK maar Scalda presteert het elk jaar om met een groot gedreven team deel te nemen. We hebben allemaal een andere achtergrond en specialisatie maar we zijn wel een echt team.”

Medailles

"Een geweldige prestatie waar we als Scalda ontzettend trots op zijn!” aldus Ronald Schroevers, begeleidend docent binnen Scalda. “Door ongekende passie en vakmanschap kunnen studenten boven zichzelf uitstijgen tijdens deze vakwedstrijden. Goed vakmanschap is erg waardevol in onze maatschappij en op deze manier brengen we dat weer extra onder de aandacht.”

“Het zijn geweldige dagen,” aldus Bianca van der Meijden, Skills Coördinator Scalda. "Spanning, presteren onder druk, leuke mensen ontmoeten, concurrentie en een super team studenten om je heen. Naast de euforie van de winnaars zijn er ook wel teleurstellingen te verwerken. Iedere student doet zijn uiterste best en voor ons zijn de deelnemers allemaal toppers. Ze behoren sowieso allemaal bij de beste 8 beroepsbeoefenaars van Nederland. Dat is al een top prestatie waar Scalda heel trots op is!”

Goede voorbereiding loont

Scalda scoort erg goed in vergelijking met de andere mbo-scholen. Vooraf vinden maandenlang intensieve trainingen plaats, zowel op de vak-skills als skills op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en teambuilding. In een paar maanden tijd worden de Scalda-deelnemers een hecht team. Bianca: “Tijdens de wedstrijden trekken we van woensdag tot en met zaterdag samen op en gaan alle uitdagingen en spanningen samen aan, na onze intensieve teambuilding voelt dat ook vertrouwd.”

Skills the Finals: talenten kweekvijver

Aan het grootste beroepen-event van Nederland, Skills The Finals, deden in totaal 650 talentvolle mbo-studenten en vmbo-leerlingen mee. Van automonteurs tot ICT-beheerders, verpleegkundigen en schoonheidsspecialisten. Daarmee is Skills The Finals belangrijk als talentenkweekvijver voor de arbeidsmarkt. De organisatie van deze nationale kampioenschappen voor beroepen is in handen van WorldSkills Netherlands.

Alle uitslagen zijn hier te vinden: worldskillsnetherlands.nl/stf/uitslagen

NK Skills 2022

Goud
Apothekersassistente - Emma van der Woude, Middelburg
Maatschappelijke zorg -Willem de Korte, Meliskerke
CAD-tekenaar - Matthijs Oosters, Stellendam

Zilver
CAD-tekenaar - Dylan Fermont, IJzendijke
Dierenverzorger - Tessa Snijders, Burg-Haamstede

Brons
Boulanger - Ilse van Pelt, Kapelle
Sanitaire * verwarmingstechnicus - Jordy de Blaeij, Axel

Nationale Hippische wedstrijden

Zilver
Sheena Kemps en Ryan van der Veeken

Best of Excellence award

Tijdens Skills The Finals gaan studenten de strijd met elkaar aan en wordt bepaald wie zich Nederlands kampioen in zijn of haar vakgebied mag noemen. Dit jaar komt daar nog een uitdaging bij. De 10 studenten die tijdens de kampioenschappen de beste score weten te behalen, worden genomineerd voor de Best of Excellence award. Deze award wordt uitgereikt tijdens het Ambassadeursgala op 16 mei. In de week na Skills The Finals maakt WorldSkills Netherlands de top 10 bekend.

Skills Heroes Docenten Bokaal

Tijdens de prijsuitreiking van Skills Heroes wordt de Skills Heroes Docenten Bokaal uitgereikt. De drie genomineerde docenten werken bij Scalda, ROC van Flevoland en ROC Friese Poort. De bokaal is in het leven geroepen om de docenten te erkennen in hun bijdrage aan talentontwikkeling, werkzaamheden voor Skills Heroes, voor de studenten en voor de mbo-instelling. Docent CAD tekenen(werktuigbouwkunde) Ronald Schroevers behoorde bij de beste drie docenten van Nederland. Een mooi eerbetoon aan alle bevlogen en betrokken docenten uit het mbo-veld!

WorldSkills Netherlands

Met Skills Heroes benadrukt WorldSkills Netherlands, de mbo-scholen, brancheorganisaties en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het belang van vakmanschap. Naast Skills Heroes organiseert WorldSkills Netherlands ook vakwedstrijden voor vmbo'ers (Skills Talents). WorldSkills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.

Omhoog