Scalda instructeurs geslaagd voor PDA

8 maart 2022
Instructeurs behalen diploma pedagogische didactische aantekening

De eerste groep Scalda medewerkers van het PDA instructeurstraject zijn geslaagd. Ze startten in januari 2021 met het traject en namen op 1 februari hun Pedagogische Didactische Aantekening in ontvangst.

PDA verplicht

Ga je als instructeur in het mbo werken dan is het sinds augustus 2018 verplicht om de instructeursopleiding beroepsonderwijs te volgen. Scalda biedt deze opleiding aan als een BBL-traject (Beroepsbegeleidende Leerweg) op mbo niveau 4. Dit traject is voor instructeurs in het (v)mbo en sluit aan bij een eventueel pedagogisch-didactisch getuigschrift traject (PDG-traject). Martin van der Plas en Danique de Rooij zijn de drijvende krachten achter dit traject. Martin is HRM adviseur en Danique docent binnen Scalda. Beiden zijn ook schoolopleider. Zij zetten de opleiding op en voerden deze uit. Het is het eerste PDA instructeurstraject dat in Zuidwest-Nederland met de nieuwe bekwaamheidseisen is afgerond.

Het PDA instructeurstraject

De deelnemers zijn opgeleid tot instructeur beroepsonderwijs. Ze werkten als instructeur onder leiding van een ervaren docent. Daarnaast gaven ze zelfstandig praktijk- en theorielessen, begeleidden ze studenten in het onderwijsproces 1 op 1 en in groepen. Ze volgden ook een speciale assessoren training voor het (v)mbo. Ze kunnen nu actief betrokken worden bij de examinering en beoordeling van (v)mbo-studenten en  ontvingen hiervoor een assessorendiploma.

Deelnemer Leonie Vrancken, docent Muziek en Bewegen bij CIOS Zuidwest Nederland, vertelt trots: ‘’De opleiding heeft mij laten zien dat lesgeven een echt vak is gezien de vele aandachtgebieden waar de opleiding zich op richt. Gedurende het jaar zijn er veel opdrachten voorbij gekomen waarbij de nodige zelfreflectie gevraagd werd. Kritisch zijn naar eigen handelen zorgt ervoor dat je ook in de toekomst aan je eigen ontwikkeling kan blijven werken.’’

Meer informatie of aanmelden

Ben je geïnspireerd door dit verhaal en wil jij ook het PDA traject volgen? Meld je aan via de opleiding Instructeur mbo. Je vindt hier ook meer informatie over het PDA traject. Heb je inhoudelijke vragen? Neem contact op met Martin van der Plas via [email protected]. Voor organisatorische vragen neem contact op met De Academie via [email protected].

Gefeliciteerd en veel succes

Vier Scalda instructeurs en twee externe kandidaten hebben na hard werken hun diploma op zak. Prisicilla Krijnen, Kim Traets, Ferry Goedhart, Leonie Vrancken, Nikita Liplijn en Emiel Boone gefeliciteerd met het mooie resultaat. Scalda wenst jullie heel veel succes!

Omhoog