Veel Scalda-studenten aanwezig bij Internationale Vrouwendag Zeeland

9 maart 2023
Lezing Houda Internationale Vrouwendag Zeeland

Gisteren was het Internationale Vrouwendag. In Zeeland werden daarom onder andere inspirerende lezingen en workshops georganiseerd* op de HZ University of Applied Sciences. Veel Scalda-studenten van verschillende opleidingen en niveaus waren aanwezig bij de lezing van voormalig Nederlands kampioen kickboksen Houda Loukili in Middelburg. Deze sportieve powervrouw met een krachtig verhaal nam de bezoekers mee in een energieke sessie.

Lezing Houda Loukili

De lezing bestond uit vijf onderdelen. Als eerst vertelde Houda een persoonlijk verhaal over vallen en opstaan. Vervolgens legde ze de focus op het belang van de juiste mindset. Daarna was er aandacht voor een positieve en enthousiaste sfeer. Ze wist de studenten goed mee te krijgen en er ontstond interactie met het publiek. Om iedereen een energieboost te geven werd een sportoefening met de hele groep gedaan. Houda liet iedereen opstaan en de hele zaal deed allerlei boksoefeningen. Tot slot gaf ze iedereen een opdracht. Het publiek kreeg een schrijfblok en een pen en moest nadenken over: Waar ben je goed in? Wat wil je graag bereiken? Wat zijn de obstakels? Waar ben je trouw aan? Wat wil je nog leren?

Houda wist onze studenten te raken en de lezing was voor hen een beleving die hen nog lang bijblijft. Vooral de opdracht had hen aan het denken gezet. Er zaten ook veel heren in de zaal, niet alleen vrouwen. Ondanks dat het Internationale Vrouwendag was, benoemde Houda dat mannen en vrouwen elkaar nodig hebben om onze doelen te bereiken. Een mooie boodschap: samen staan we sterk.

Andere activiteiten

Een aantal docenten en studenten hebben deelgenomen aan andere workshops en lezingen op de HZ in Vlissingen, waaronder de training ‘Instemming en grenzen’. Hierbij was er aandacht voor gevoelens, grenzen en wordt er ingespeeld op de vraag vanuit de deelnemers. Allerlei thema’s komen voorbij, bijvoorbeeld: gevoelens, grenzen stellen, groepsdruk, pesten, lichaamstaal van anderen, karakters en vriendschappen. Een andere lezing was: Let’s talk about YES. Deze sessie had als doel om de dialoog over seks en instemming op gang brengen. Wie bepaalt de norm en is deze wel gebaseerd op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming? Daarnaast werden op alle Scalda-locaties gisterochtend papieren kokertjes met stellingen uitgedeeld aan de studenten en medewerkers. Genoeg stof om over na te denken dus!

Meerwaarde voor ons onderwijs

Docente Laila Boutchich-van Gorkom zorgde er vanuit Scalda voor dat onze docenten en studenten aanwezig konden zijn bij de activiteiten. Ze vond het een zeer inspirerende en leerzame dag. “Zulke projecten en samenwerkingen zijn een grote meerwaarde voor ons onderwijs. De samenwerking met de verschillende partijen speelt hierbij een belangrijke rol en ik hoop dat we vaker onze krachten kunnen bundelen om zulke mooie evenementen te organiseren.”

* Internationale Vrouwendag Zeeland is tot stand gekomen door samenwerking tussen HZ, Scalda, ADB Zeeland, Soroptimisten, Zeeuws vrouwenplatform, Suffe Tutten, VVAO en werd mogelijk gemaakt met steun van Donna’s, Innerwheel, Kibeo, DOW, PvdA Zeeland en CDA Zeeland

Omhoog