Studenten van Scalda presenteren 'Zeeuwse ICT-contexten van de toekomst' in Amsterdam

27 september 2023
Katapult Scalda

In een tijdperk van razendsnelle technologische vooruitgang worden de mogelijkheden van de digitale wereld steeds breder en gevarieerder. Afgelopen dinsdag presenteerden de studenten van Scalda, samen met docent Steef van de Gruiter, tijdens de Katapultdag in Amsterdam hun project: 'Zeeuwse ICT-contexten van de toekomst'. In dit project hebben ze samengewerkt met bedrijven om innovatieve woningen te creëren, voorzien van technologieën zoals glasvezelinternet, thuiszorgsensoren en verlichting. Het biedt studenten een unieke leerervaring in een contextrijke omgeving om hun vaardigheden te ontwikkelen. 

Daarnaast is ook het magazine gelanceerd waarin Steef en de studenten het project 'Terneuzen Stad van de Toekomst' uitleggen. Steef van de Gruiter, docent ICT: “Ik startte dit maatwerkprogramma om niveau 2 ICT studenten in hun kracht te zetten. Deze studenten willen actief leren in een uitdagende fysieke leeromgeving en zo min mogelijk achter de laptop zitten. Ik had het idee om de onderwerpen, die de studenten tijdens de innovatieworkshops behandelden, te combineren in één project. Dat werd dus het Huis van de Toekomst. Bij dit project kunnen ze letterlijk samen sleutelen aan bijvoorbeeld sensoren in een thuisnetwerk. Maar ook samen fouten maken om vervolgens samen te zoeken naar de oplossing.” In dit succesvolle project ontwikkelen studenten en docenten zich richting de toekomst en zodoende ontwikkelt ook het project zichzelf. Steeds meer (regionale) organisaties zijn geïnteresseerd om de innovaties binnen deze proeftuin uit te werken. Vanuit de overheid, bedrijfsleven, maar ook vanuit de zorgsector is er interesse. De plannen liegen er niet om: gezamenlijk wordt er nu gewerkt aan Terneuzen van de Toekomst.

Katapultdag: Werken aan een betere toekomst in Nederland 
Tijdens de Katapultdag op 26 september in Circa Amsterdam werd niet alleen deze publicatie gelanceerd, maar waren er ook workshops te volgen. Tien regionale samenwerkingen dienden als voorbeeld van hoe complexe maatschappelijke vraagstukken in Nederland aangepakt kunnen worden. Deze samenwerkingen staan centraal in de publicatie ‘(Door)ontwikkeling van maatschappelijke businessmodellen'. Matthijs Bobeldijk, auteur, merkte op: “Onze maatschappij staat voor veel uitdagingen, zoals de energietransitie en de grondstoffentransitie, maar ook tekorten aan geschoold personeel. Hoe kunnen we die puzzel oplossen? In ieder geval niet alleen. Maar hoe doen we dat dan?” 

Ook docent Steef van de Gruiter gaf samen met de studenten en Matthijs Bobeldijk een workshop. Deze werd zeer enthousiast ontvangen door de bezoekers. Door studenten een actieve rol te geven in de masterclass en bij de uitleg bij het voorbeeldhuisje werd een zeer authentiek geheel gecreëerd. Het verhaal van de studenten kwam recht uit het hart, hieruit bleek duidelijk hun liefde voor het vakmanschap.”

De publicatie werd feestelijk gelanceerd tijdens de Katapultdag op 26 september in Circa Amsterdam en is later gratis te downloaden vanaf de website van Katapult.

Omhoog