Even voorstellen: practor water Marco Lengton

24 maart 2022
marco_lengton_practor_water

Marco Lengton heeft een enorme liefde voor en interesse in de provincie Zeeland, en in het bijzonder water. Momenteel is hij coördinator van de masteropleiding River Delta Development op de HZ University of Applied Sciences in Middelburg en docent en studieloopbaancoach bij de opleiding Watermanagement. Vanaf maandag 4 april verwelkomt Scalda hem als practor water. 

"Ik ben op jonge leeftijd de liefde tegengekomen in Zeeland en was vanaf dat moment veel in deze provincie te vinden", vertelt Marco, die oorspronkelijk uit Rotterdam komt. "De vibe hier sprak me meteen aan." Na zijn studie ICT aan de Zuyd Hogeschool in Maastricht en nadat hij een aantal jaar werkzaam was als consultant, vond hij een baan aan de Hogeschool Zeeland (HZ) en verhuisde hij samen met zijn vrouw naar Goes. Waar ze nu nog steeds wonen, met hun drie kinderen. "Ik ging lesgeven en rolde het management in. Zo kwam ik uiteindelijk in de waterwereld terecht bij de HZ Delta Academy." Het vuurtje dat er al was, ging nog feller branden bij Marco. "Het is super belangrijk om in deze wereld aandacht te hebben voor water, gezien de klimaatveranderingen. Je hoeft de krant maar open te slaan en je weet meteen wat water betekent voor ons."

De studenten
De HZ, Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en Hogeschool Rotterdam werken al een aantal jaar samen op het gebied van water en bundelen hun expertises in de master River Delta Development. Een unieke masteropleiding, waarbij studenten als nomaden door onze Rijn-Maas-Scheldedelta reizen. Marco verzorgt de coördinatie vanuit Zeeland en werkt daarnaast als docent bij de opleidingen Watermanagement en Technische Bedrijfskunde. "Ik vind water bijzonder boeiend en belangrijk, zeker in deze tijd van klimaatverandering, maar het gaat uiteindelijk ook om de studenten", vertelt hij. "Zij moeten de aandacht krijgen om in deze provincie te kunnen blijven, verder te studeren, kennis naar bedrijven toe te brengen en kennis in bedrijven op te doen. Het prachtige aan het mbo vind ik dat er allerlei niveaus zijn en studenten met verschillende achtergronden instromen. Bijzonder uitdagend."

Innovaties realiseren
Wat Marco concreet gaat doen bij Scalda? "Met bedrijven, studenten en docenten in de regio praktisch gezien kijken hoe we samen innovaties kunnen realiseren op het gebied van water", legt hij uit. "Denk bijvoorbeeld aan de schaarse zoetwatervoorziening in Nederland. Hoe kunnen we dat tekort oplossen, wetende dat veel mensen hier gebruik van maken? Daar komen natuurlijk ook de mbo-studenten in beeld, studenten die ook met hun handen kunnen denken. Er zijn genoeg opleidingen die te maken hebben met water. Hier zitten de jongens en meisjes die letterlijk met hun handen ín het water zitten. Deze generatie zal het moeten doen. En ik heb er giga vertrouwen in dat deze slimme mensen de problemen kunnen oplossen die op ons afkomen."

Interactie
Marco staat heel graag open voor interactie. "Heb je vragen? Wil je dat ik ergens over meedenk? Neem contact met me op. Graag zelfs", laat hij weten. "Ik kijk er zeer naar uit om met deze baan te starten. Het is een leuke rol, binnen een leuke school. Ik hoop dat ik kan bijdragen aan een verbinding tussen verschillende instellingen/bedrijven, studenten en docenten."

Omhoog