Wereldwaterdag

30 maart 2023
Wereldwaterdag

Woensdag 22 maart was het Wereldwaterdag. Tijdens deze dag werd de wereldwaterproblematiek bij een breed publiek kenbaar gemaakt.

Ook in Zeeland zijn er meerdere uitdagingen met water. Te veel, te weinig, te zout, te zoet… Veranderingen in het klimaat maken dat we met elkaar goed moeten nadenken over de toekomst.

Zo hebben de agrariërs te maken met uitdagingen als wateroverlast, droogte en verzilting. Om een vitaal en leefbaar platteland te houden, is de overgang naar een klimaatbestendig en zelfvoorzienend watersysteem ingezet. Diegenen die hierover meer wilden weten, konden de agrarische zoetwatermarkt bezoeken in het gemeentehuis van Schouwen-Duiveland op 7 maart, georganiseerd door Living Lab Schouwen-Duiveland en samenwerking met de gemeente.

Tijdens de agrarische zoetwatermarkt was te zien welke zoetwateroplossingen er zijn en kon je in gesprek gaan met leveranciers en adviseurs die kunnen helpen de volgende stap te zetten. 

Het waterprobleem leeft ook onder de Scalda studenten bij Teelt, zo bleek uit het feit dat een aantal studenten met ouders aanwezig waren. Ook waren er verschillende stagebedrijven aanwezig. Dit alles heeft geleid tot leerzame gesprekken over water.

Vanuit het Practoraat Water van Scalda waren hier aanwezig Marco Lengton, Ymke Temmerman, Jasper van den Heuvel en Koos van Splunter. Zij hebben een pitch gehouden over het project “Meten = weten”, waarbij Scalda studenten van de Teeltopleiding het zoutgehalte meten op het stagebedrijf met EC-meters. Tijdens de pitch zijn de mogelijkheden besproken die de gegevens uit het EC-project allemaal bieden en is er verbinding gemaakt met projecten uit voorgaande jaren van de gemeente en Provincie.

Omhoog