De reis van de banaan

28 november 2022
banaan

Op woensdag 30 november 2022 komen ruim honderd tweedejaars VMBO-leerlingen van het Scheldemond College op bezoek bij Maritiem en Logistiek College De Ruyter (MLCDR) aan de boulevard in Vlissingen. Ze volgen een programma waarbij de banaan als rode (of eigenlijk gele) draad door het project loopt.

De leerlingen ontdekken hoe het vervoer van de banaan in zijn werk gaat, van pluk tot fruitschaal. Voorafgaand aan het bezoek zijn er al voorbereidende lessen gegeven om ze voor te bereiden. We laten de leerlingen met dit project op een leuke manier ontdekken waarom bepaalde vakken worden gegeven.

Het programma op woensdag 30 november:

Logistiek 
De leerlingen krijgen een opdracht over het berekenen van de inhoud van een container en hoe de meeste bananen hierin gestuwd kunnen worden. Er is ook echt een container aanwezig.

Scheepvaart nautisch 
Ze krijgen les over de reisvoorbereiding en mogen varen op de ECDIS-simulator.  

Scheepvaart technisch 
Eén van onze lokalen richten we in als koelcontainer. Leerlingen zullen opdrachten moeten uitvoeren die te maken hebben koel- en vriestechniek om uit de ‘container’ te kunnen ontsnappen (idee escape-room). 

Speeddates
Met studenten logistiek en scheepvaart zullen speeddates worden georganiseerd in de kantine zodat de leerlingen laagdrempelig hun vragen kunnen stellen.

Bezoek aan Lineage (Kloosterboer)
Met de Techniekbus gaan de leerlingen naar Lineage. Daar ligt een schip een lading bananen te lossen. Afhankelijk van de drukte op het bedrijfsterrein mogen de leerlingen wel of niet uit de bus. De informatie die ze daar krijgen sluit weer aan op wat we op school hebben gedaan.

Rik Eckhardt, decaan en praktijk coördinator van het Scheldemond College: “We vinden het belangrijk dat onze leerlingen met alle sectoren en opleidingen kennis maken zodat ze een richting kiezen waar ze gelukkig van worden. Vorige week hebben ze bijvoorbeeld al kennis gemaakt met de techniekopleidingen bij de BTZ-dagen en voor zorg en welzijn zijn we ook al een dag aan het organiseren.  

Voorafgaand aan deze dag stond het centraal tijdens de lessen, zodat de leerlingen ook echt het belang van de vakken die wij geven gaan inzien. Je leert niet voor niets wiskunde, want het is echt handig voor je vervolgopleiding en je uiteindelijke baan. Als ze dat inzien hebben de leerlingen een grote stap gemaakt in hun ontwikkeling.”

Nog voordat de dag zelf is geweest zijn er al positieve reacties. Mogen we echt zelf varen?! Een escaperoom is superleuk!” aldus een leerling van het Scheldemond College. De leerlingen hebben er klaarblijkelijk zin in!

Omhoog