Studenten naar NK brood- en banketbakken

6 april, 2018
Scalda foto opleiding Zelfstandig werkend banketbakker

Op dinsdag 10 april strijden onze studenten, Lynda Timmer uit Dirksland (foto), Jan van Harberden uit Melissant, Gerben Arkesteyn uit Burgh-Haamstede en Arco Luime uit Ouddorp om de titel Nederlands Kampioen Brood en Banketbakken tijdens het NK in Wageningen. Tijdens het Nederlands Kampioenschap moeten zij binnen vijf uur tijd met andere studenten uit het land in competitieverband hun producten maken. Het NK vindt plaats in het gebouw van de Vakschool Wageningen.

De vier Scalda-studenten wisten op 1 februari tijdens jeugdvakwedstrijden brood- en banketbakken op het Cingel College te Breda in zes verschillende klassen een plek op het NK in Wageningen te veroveren. Daar mogen zij op 10 april starten aan een spannende en zeker ook heel leerzame dag. Rond de klok van 8:00 uur gaan de deuren van de Vakschool open, een uur later start de voorzitter de wedstrijddag voor de deelnemers. Als het startsein wordt gegeven krijgen zij vijf uur de tijd om hun producten klaar te maken. Vijf uur lang is volledige concentratie van de bakkers nodig om een goed eindresultaat neer te kunnen zetten. Na vijf uur mogen de deelnemers alleen nog hun werkveld opruimen en hun eindresultaat etaleren.

Behalve een sjerp, een medaille, een oorkonde en de eer kunnen sommige kampioenen een mooi vervolg verwachten: Degene die tijdens dit kampioenschap het hoogste aantal punten scoort wacht een mooie prijs, de AB Mauri Award. De winnaar uit de klasse Broodbakker mag meedoen met een Europese wedstrijd boulangerie waaraan studenten uit diverse landen deelnemen. De winnaars in de klassen Banketbakker en Patissier kunnen in het najaar van 2018 meedoen aan de wedstrijd om de Gouden Gard en aan de wedstrijd om de Talentenprijs.