Scalda gaat samenwerking aan met Shanghai University

15 april, 2016

Vrijdag 15 april ondertekenden Scalda en de Shanghai University of Medicine & Health Science op het stadhuis van Terneuzen een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst. Deze samenwerkingsovereenkomst omvat een jaarlijks uitwisselingsproject voor 15 Nederlandse en 15 Chinese studenten van opleidingen in de sector Zorg en Welzijn. Beide scholen willen door de samenwerking internationale uitwisseling van kennis en ervaring bewerkstelligen.

De eerste groep Nederlandse studenten vertrekt rond de herfstvakantie naar Shanghai. Daar verblijven zij in een hostel op de campus. In het voorjaar van 2017 komen de Chinese studenten naar Nederland waar zij verblijven bij de gezinnen van de Nederlandse studenten. “De uitwisseling biedt mooie kansen voor de studenten, maar ook voor het eigen personeel,” legt onderwijsdirecteur van Scalda College voor Welzijn, Dick Hoogstrate, uit. “Onze studenten gaan met Engels sprekende studenten stage lopen in de sector Zorg & Welzijn. Die is in China heel anders georganiseerd dan in Nederland. We gaan ervan uit dat zowel de studenten als het begeleidend onderwijspersoneel veel kunnen leren van de Chinese cultuur, van hun werkwijzen en de Chinese geneesleer. En vice versa. Daarbij is de onderwijscultuur tussen beide landen zo enorm verschillend, dat ook op dat vlak veel van elkaar geleerd kan worden.”

De hernieuwde samenwerking is gebaseerd op een lange relatie van uitwisselingen tussen de scholen. Al eerder participeerden zo’n 150 studenten in een van de projecten.

De samenwerkingsovereenkomst werd getekend in het stadhuis van Terneuzen. Burgemeester Jan Lonink ondertekende de overeenkomst mede en gaf daarmee aan dat de overheid het initiatief tot samnenwerking ondersteunt.

Shanghai University of Medicine & Health Science is een toonaangevende instelling in China, gelegen in Shanghai International Medical Zone in Zhoupu van Nanhui District. De hightech onderwijsfaciliteiten bieden onderwijs aan een breed scala van professionals in de gezondheidszorg. In totaal heeft de Shanghai University of Medicine & Health Science rond de 15.000 studenten.