Overdracht Stoommotor van Damen aan Scalda

5 april, 2016

Woensdag 6 april wordt de stoommotor die een aantal jaren in het hoofdkantoor van “De Schelde” gestaan heeft officieel overgedragen aan Scalda.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst zal de officiële overdracht plaatsvinden door de heer H. van Ameijden, directeur Damen Schelde Naval Shipbuilding, aan de heer H. Stevens, directeur van het Maritiem en Logistiek College De Ruyter. Tevens zullen docenten een presentatie verzorgen over het heden en verleden van de stoommotor. De bijeenkomst vindt plaats in het Technum, Edisonweg 4a in Vlissingen en begint om 15.15 uur.

De stoommotor is in 1888 gebouwd door De Schelde in Vlissingen, het huidige Damen Naval Shipbuilding B.V. De motor was bestemd voor een kleine stoomboot, de ‘Thor VI”, die van 1889 tot 1949 dienst deed tussen Rotterdam en Geertruidenberg. Het betreft een stoommachine met zes verticale cylinders, opgesteld in twee rijen van drie.

Door renovatie van het hoofdkantoor van Damen Schelde Naval Shipbuilding was men op zoek naar een nieuwe bestemming van dit stuk historische techniek en deze werd gevonden in het Technum aan de Edisonweg in Vlissingen.

Studenten Scheepswerktuigkunde van het Maritiem en Logistiek College De Ruyter hebben in een leerproject de restauratie van de motor uitgevoerd. Deze werd aan de hand van oude tekeningen uit het gemeentearchief uitgevoerd onder begeleiding van enthousiaste docenten. In totaal zijn zo’n 800 manuren in het project gestopt. De motor is volledig gereviseerd en in de oorspronkelijke kleuren hersteld en draait weer als een zonnetje.