Scalda opleiding Logistiek Teamleider

Logistiek Teamleider

Niveau 3

In het kort

De juiste goederen op het juiste moment en op de juiste plaats, dat is waar logistiek om draait. Als logistiek teamleider ben je verantwoordelijk voor allerlei taken in het magazijn. Je organiseert, plant en verdeelt werkzaamheden van medewerkers. Als logistiek teamleider zorg je niet alleen voor de organisatie, planning en taakverdeling binnen het magazijn, maar ben je ook de schakel die ervoor zorgt dat de logistieke processen soepel verlopen. Je bewaakt de kwaliteit en efficiëntie van het werk en hebt oog voor de juiste timing bij het ontvangen en verzenden van goederen. Daarnaast ben je actief in het aansturen van een klein team, waarbij je niet alleen leidinggeeft, maar ook betrokken bent bij de ontwikkeling en motivatie van je teamleden. Als je van regelen en aanpakken houdt en aan een klein team leiding wil geven, dan is de functie van logistiek teamleider echt iets voor jou.

Leerjaar 1 
In het eerste jaar ben je vooral bezig met laden en lossen, order picken, goederen klaarmaken voor verzending en ontvangen en opslaan. Je gaat één dag per week naar school en werkt vier dagen bij een erkend leerbedrijf.

Leerjaar 2 
In het tweede leerjaar leer je vooral taken te coördineren. Hoe verdeel en plan je werkzaamheden, controleer je de voorraad en maak je rapportages. Je leert alles over het personeelsbeleid, budgetten opstellen en bewaken en de logistieke systemen die worden gebruikt.

Dit is een BBL (Beroepsbegeleidende leerweg) opleiding op niveau 3. BBL betekent vier dagen in de week werken bij een erkend leerbedrijf en één dag in de week lessen volgen op school.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
  • een mbo-diploma niveau 2.

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks 32 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als logistiek teamleider kun je werkzaam in een magazijn of distributiecentrum bij bedrijven op het gebied van groothandel, transport, logistiek, distributie of productie. Je bent verantwoordelijk voor het gestroomlijnd verlopen van de operationele processen. Je begint met het plannen van de werkzaamheden en het verdelen van taken onder je collega's, waarbij je leiding geeft om een efficiënte uitvoering te waarborgen. De organisatie van ontvangst en verzending van goederen en producten valt ook onder jouw takenpakket, en je overlegt regelmatig met collega-teamleiders om samen te werken aan continue verbeteringen. Je draagt bij aan een effectief voorraadbeheer door passend advies te geven, en indien nodig, ben je bereid om hands-on mee te helpen bij de ontvangst en verzending van goederen en producten.

Doorstuderen
Je kunt doorstromen naar de opleiding Logistiek Supervisor op niveau 4. Hierbij heb je nog meer verantwoordelijkheid. Daarna is het ook mogelijk om door te stromen naar bijvoorbeeld een logistieke hbo opleiding. Maar een totaal andere opleiding kiezen is ook mogelijk.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog