opleiding Chauffeur wegvervoer

Chauffeur Wegvervoer

Niveau 2

In het kort

Als chauffeur wegvervoer ben jij degene die goederen van de ene naar de andere plek brengt, zowel binnen als buiten Nederland. Jij kiest de slimste route en houdt daarbij rekening met de voorgeschreven rij- en rusttijden. Het type vrachtwagen dat je bestuurt, hangt af van de lading - het kan een bakwagen, veewagen, koelwagen of tankwagen zijn. Als chauffeur draag je de verantwoordelijkheid voor de vrachtwagen, de lading en de veiligheid van andere weggebruikers. Het is jouw taak om de lading op de afgesproken tijd bij de klant af te leveren. Omdat je veel tijd in de vrachtwagen doorbrengt, is het belangrijk dat je goed alleen kunt zijn. Je werkt vaak op wisselende tijden, dus flexibiliteit is een belangrijk aspect van deze baan.

Je leert tijdens je opleiding hoe je snel en veilig laadt en lost, de lading op tijd vervoert, je vrachtwagen onderhoudt en indien nodig reparaties uitvoert. Ook de administratieve afhandeling van de rit en het contact met klanten komen tijdens de opleiding aan bod.

Dit is een BBL (Beroepsbegeleidende leerweg) opleiding op niveau 2. BBL betekent vier dagen in de week werken bij een erkend leerbedrijf en één dag in de week lessen volgen op school.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of; 
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding). 

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks 32 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Als chauffeur wegvervoer kun je werkzaam zijn bij een transportonderneming, een eigen vervoerder of ander bedrijf die een transportafdeling heeft. Als chauffeur wegvervoer bereid je elke rit zorgvuldig voor door een gedetailleerd routeplan te maken. Je beoordeelt de lading die je gaat vervoeren en laadt deze op een verantwoorde manier in de vrachtwagen, waarbij je ervoor zorgt dat alles stevig vastzit. Tijdens de rit ben jij verantwoordelijk voor het veilig vervoeren van de goederen over de weg. Bij aankomst los je de goederen nauwkeurig en verzorg je de benodigde documentatie. Door deze stappen zorg je ervoor dat het hele transportproces efficiënt en professioneel verloopt.

  Doorstuderen
  Met deze opleiding kun je doorstromen naar niveau 3 logistiek medewerker of een andere niveau 3 opleiding. 

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog