Twaalf uur per dag aan het werk, dat is echt anders dan een schoolweek!

19 oktober 2021
gelein

Gelein van Haelst (20) is student Werktuigbouwkunde en komt uit Philippine. Van augustus 2020 tot januari 2021 deed hij zijn traineeship bij Ørsted.

‘’In eerste instantie had ik nog geen bedrijf voor mijn traineeship, tot mijn docent, Martijn van der Wateren, aangaf dat er een kans lag bij Ørsted. Het bedrijf wilde graag een student voor de offshore wind. Net als vier medestudenten, solliciteerde ik. Ørsted koos uiteindelijk 1 student, dat was ik!” Aldus Gelein.

De eerste twee weken volgde Gelein Basic Safety Trainingen (BST) volgens de richtlijnen van de Global Wind Organisation (GWO) om maar liefst vijf certificaten te halen; Working at Heights, Survival at Sea, First Aid, Manual Handling en Fire Awareness. Eenmaal afgerond was het tijd om zijn veiligheidskleding te bestellen, veiligheid staat op nummer 1, dus mocht hij pas écht starten als dat allemaal binnen was.

In de tussentijd mocht hij het magazijn wel in, om daar alles eens te bekijken en het bedrijf te leren kennen. En nam hij een handleiding van een windturbine door, van maar liefst 800 pagina’s, in het Engels! Een flinke klus, maar erg belangrijk.

Er zijn geen geheimen
‘’Ik mocht vanaf dag één bij elke vergadering aanwezig zijn, geen geheimen omdat ik een trainee was. Nee, je wordt echt direct als medewerker behandeld. Voor iedereen gelden dezelfde regels. Maar toen ik eindelijk voor het eerst mee mocht naar een windturbine, was ik wel heel blij. Ik mocht werken aan elektra, maar ook de bouten vastzetten en alles van de windturbine controleren.

Je werkt van 07.00 uur tot 19.00 uur, zeven dagen per week. Op woensdag begint je shift en op dinsdag is je laatste dag. Daarna ben je een week vrij. Heel anders dan een schoolweek! Elke ochtend start met een briefing, die altijd wordt afgesloten met ‘werk veilig’. Aan het eind van de dag is een debriefing, waarbij ze vragen naar je dag, of alles veilig is verlopen en of er aandachtspunten zijn.

Gelein weet wat hij wil, werken in de wind!
Maar het meest bijzonder was toch wel de shift waarbij ik een week op een boot heb geslapen. Het was een speciale operatie bij een windmolenpark op zee. We moesten controleren of alles nog goed was, of de bouten niet los zaten bijvoorbeeld. En omdat het varen naar zo’n park wel 1,5 uur duurt is het zonde als je 3 uur per dag kwijt bent. Een mooie ervaring, waarbij je je collega’s ook meteen beter leert kennen. Je zit daar echt een week samen, alleen tijdens het slapen ben je in je eigen kajuit.”

Gelein vond zijn traineeship ontzettend leuk en heel leerzaam. Als het mogelijk was wilde hij zijn afstudeerstage ook bij Ørsted doen. En daar dan het liefst ook blijven werken. Tijdens zijn traineeship heeft hij ontdekt dat dit echt is wat hij wil doen, werken in de wind!

Omhoog