Studenten winnen beste wijn/spijs prijs tijdens Cooking Battles

21 maart 2019

Scalda studenten Thijn Minekus en Yannick van de Guchte (Kok) en Anne van Marion en Fleur de Meijer (Gastvrouw) hebben tijdens de Cooking Battles op de Horeca Beurs in Goes de prijs voor beste bier/wijn-spijscombinatie en cocktail gewonnen. De studenten gingen tijdens een wedstrijd georganiseerd door samenwerkingsverband Food Lab Zeeland de strijd aan met acht andere mbo-teams vanuit Nederland en België.

De spanning was vanaf de start van de wedstrijd direct om te snijden. Er werd keihard gestreden door de mbo-studenten. De studenten moesten met hun team een viergangenmenu bereiden en serveren voor de vakjuryleden. Het vijfgangenmenu bestond onder andere uit: een Zeeuwse sushi, klassieke steak tartaar, Zeeuwse bouillabaise 2.0, Ossobucco 2019 en een dessert op bassis van griesmeel, zelfgemaakte advocaat en boerenjongens of boerenmeisjes.

Na een spannende strijd van vijf uur ging de vakjury in beraad om een winnaar te kiezen. Na stevig overleg werd duidelijk dat de studenten van Scalda er vandoor gingen met de prijs voor beste bier/wijn-spijscombinatie en cocktail. Het team van ROC van Amsterdam werd benoemd tot beste overall team keuken en bediening van het jaar. Zij hebben uit handen van gedeputeerde Carla Schönknecht (Provincie Zeeland – Gezond in Zeeland) de Zilte bokaal ontvangen.

De Cooking Battles werden voor het vijfde jaar op een rij georganiseerd door Food Lab Zeeland. Food Lab Zeeland is een organisatienetwerk met aan de ene kant bedrijven en organisaties en aan de andere kant het horeca-onderwijs in Zeeland; de vier vmbo-scholen (Lodewijk College in Terneuzen, Nehalennia in Middelburg, Pontes Goese Lyceum, Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee) en Scalda College voor Hotelmanagement en Gastronomie (mbo). Deze partners streven allemaal dezelfde doelen na. Food Lab Zeeland richt zich op een betere afstemming van het Zeeuwse horeca-onderwijs op de behoefte van het Zeeuwse bedrijfsleven om knelpunten in de arbeidsmarkt op te lossen. Food Lab Zeeland wil Zeeland als culinair mekka op de kaart van Nederland en Vlaanderen zetten.

Binnen Foodlab Zeeland speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Door het centraal stellen van Zeeuwse streekproducten en het omarmen van de principes van de Dutch Cuisine en Gezond in Zeeland wordt invulling gegeven aan een aantal uitdagingen rondom duurzaam, gezond leven en werken in de keuken. De klimaat impact van vleesproductie en het vervoer van voedsel over grote afstanden zijn nagenoeg bij iedereen bekend. Door structureel te kiezen voor eerlijke producten uit de regio en het gebruik van groenten te promoten ten koste van vlees neemt de klimaatimpact van een menu zichtbaar af.

Ook tijdens activiteiten en wedstrijden houden ze vast aan deze duurzaamheid en ‘Gezond in Zeeland gedachte’. Hierbij staat het gebruik maken van zoveel mogelijk lokale leveranciers staat centraal.

Omhoog