Studenten van Scalda uit Vlissingen naar finale Vakkanjers

Vakkanjers LIVE op 14 juni in Utrecht
13 juni 2018

Studenten van het Scalda College voor Techniek en Design uit Vlissingen staan op donderdag 14 juni in de grote finale van de Vakkanjer Challenge 2018 in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Tijdens het afsluitende event Vakkanjers LIVE presenteren vmbo’ers, mbo’ers en jonge werknemers uit heel Nederland hun oplossingen voor wateroverlast aan opdrachtgever de Unie van Waterschappen. De Werkspoorkathedraal verandert voor de gelegenheid in een grote techniekarena waarin zo’n 1.400 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs de wereld van techniek kunnen ontdekken.

Unie van Waterschappen
Ruim zesduizend leerlingen van 130 scholen gingen afgelopen schooljaar aan de slag voor de waterschappen. “Het regent steeds vaker en harder in Nederland. Neem 13 mei jl. in Drenthe waar er op bepaalde plaatsen 64 millimeter regen viel. Dat is meer dan de totale neerslag die normaal gesproken in de hele maand mei valt”, aldus dijkgraaf Hetty Klavers van de Unie van Waterschappen, dat dit jaar opdrachtgever is van Vakkanjers. “Daarom hebben we ook de hulp van de Vakkanjers ingeroepen. Met hun technisch inzicht en creativiteit kunnen ze met een frisse blik oplossingen bedenken voor ons werk.”

Van sponsdam tot Urban Water Storage
De Vakkanjers bedachten op hun scholen de meest uiteenlopende ideeën: van een SmartWaterHotel een sponsdam tot een complete Urban Water Storage met monitoringssysteem waarmee waterschappen de beschikbare opvangcapaciteit kunnen vergroten en volgen. De teams met de beste oplossingen pitchen hun prototypes voor jury en publiek tijdens Vakkanjers LIVE.
De studenten van het Scalda hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt aan zo’n Smart Urban Water Storage in de challenge van Vakkanjer Navigator.
Jeffrey de Wit,Thijmen van de Beek, Jeroen van Liere en Harm de Visser bouwden een gestuurde regentank die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden en past in ieder tuinbeeld.

Behind the scenes
De bezoekers krijgen daarnaast een kijkje ‘behind the scenes’ van een festival. Ze ervaren wat er allemaal nodig is voor het opzetten van een groot event als Lowlands, Pinkpop of Mysteryland. Zo zitten de leerlingen zelf achter de knoppen van het licht en geluid, kunnen ze decors lassen, 3D printen, een podium ontwerpen, andere festivals bezoekers via virtual reality en nog veel meer.
Ontdek het volledige programma op vakkanjers.live.

Positieve ervaring
Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. De techniekwereld biedt namelijk volop uitdagende banen, maar nog steeds kiezen jongens en meiden vaak voor niet-technische opleidingen en beroepen. Uit recent onderzoek van TechniekTalent.nu blijkt onder meer dat zo’n tweederde van de jongeren techniek creatief en uitdagend noemt en toch vindt maar 32 procent techniek écht iets voor hem of haar. Vakkanjers LIVE biedt de jonge bezoekers een positieve ervaring met techniek, waardoor ze mogelijk eerder voor een technische opleiding of loopbaan kiezen.

Stemmen
Bekijk alle teams en hun ideeën op https://vakkanjers.live/team-navigator/scalda
Er kan gestemd worden voor de publieksprijs! Stem op jouw favoriete idee of team en maak daarmee kans op een avondje naar de film.

Omhoog