Studenten van Scalda genomineerd in gedichtenwedstrijd ‘Message in a bottle’

23 augustus 2019

Switch, onderdeel van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, organiseerde een gedichtenwedstrijd voor jongeren van het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

De gedichtenwedstrijd ‘Message in a Bottle’, sluit aan bij 75 jaar Herdenking Slag om de Schelde die dit jaar in Zeeland groots wordt herdacht. De tien beste gedichten vormen een tentoonstelling die in Terneuzen op 31 augustus aanstaande als startmoment van de herdenking wordt geopend. Anna de Bruyckere, Stadsdichter van Middelburg, verzorgde zes gedichtenworkshops op scholen verspreid over Zeeland. Vier van de tien beste gedichten werden geschreven door studenten van Scalda. Drie daarvan komen uit de Coachklas Anderstaligen: Basher Abo Zarraa, Mohamed Alo en Abd Alrahman Kirata. En één vanuit de opleiding Dienstverlening: Ricardo Batista M. De studenten dragen hun gedicht voor in de bibliotheek in Middelburg op donderdag 5 september om 16.00 uur.

Workshop en gedichtenwedstrijd
Anna de Bruyckere daagde ook studenten van Scalda uit om mee te doen met de gedichtenwedstrijd. Het thema was vrijheid. Een veteraan, vanuit het programma Veteraan in de Klas, vergezelde de Stadsdichter en deelde met de leerlingen zijn ervaring van deelname aan een vredesmissie. Zo werd de studenten bijgebracht dat vrede niet vanzelfsprekend is. Vervolgens werd aan de studenten gevraagd om voor zichzelf in een gedicht op te schrijven wat vrede voor hen betekent.

Slag om de Schelde
Hoewel de Slag om de Schelde in de geschiedenisboekjes niet of nauwelijks aandacht krijgt, is de strijd om de Westerschelde in 1944 van doorslaggevend belang geweest in de strijd met Nazi-Duitsland. Met een landelijke herdenking op 31 augustus in Terneuzen wordt herdacht dat 75 jaar geleden deze Slag om de Schelde heeft plaatsgevonden. Er worden ruim 10.000 bezoekers verwacht en landelijke publiciteit via onder andere NPO televisie en radio.

Omhoog