Studenten strijden in belangrijkste gastronomische wedstrijd van Nederland

4 april 2019

Studenten Tham Cao, Noa Tanghe, Levi Moeal, Collin Heijwegen en Sarah Wauters doen mee aan de negende editie van de belangrijkste gastronomische wedstrijd van Nederland: Future Talents. Op 8 april 2019 vindt de vakwedstrijd Future Talents plaats in het Miele Culinary Institute te Vianen. Tijdens deze internationale wedstrijd tonen de studenten hun vakmanschap aan de top van de Nederlandse gastronomie.

Tijdens de Future Talents vakwedstrijd krijgen mbo-talenten vanuit heel Europa de kans om zichzelf te onderscheiden op zowel op gastronomisch als gastvrijheidsgebied: de witte brigades en de zwarte brigades. Tham en Noa volgen bij Scalda de opleiding Manager/ondernemer horeca en gaan als zwarte brigade strijden in verschillende onderdelen van het gastheerschap zoals presentatievaardigheden, vak- en productkennis, en wijn-spijscombinatie. Levi, Collin en Sarah volgen de opleiding Zelfstandig werkend kok bij Scalda en gaan op basis van een black box met andere witte brigades van mbo-instellingen de strijd aan.

De teams van Scalda worden gekoppeld aan teams van andere scholen. Samen hebben ze de opdracht om een viergangenmenu voor tien personen te bereiden, serveren en presenteren.

Elk koksteam kookt 10 borden per gang. Deze worden uitgeserveerd door de zwarte brigade. De zwarte brigade wordt beoordeeld op het indekken van de tafels, presentatie, wijn proeven, overleg met de witte brigade, het maken van de menukaarten en het bedienen van een tafel. De witte brigade wordt beoordeeld op onder meer creativiteit, kooktechnieken, cuisson, smaak, presentatie en opmaak, mise en place productverzorging, werkplekverzorging en hygiëne en de algehele communicatieve vaardigheden en houding.

Omhoog