Nieuwe lichting jonge ambassadeurs voor een duurzame wereld

7 mei 2018

Vijftien jongeren van Scalda, HZ University of Applied Sciences en de jongerendenktank Jouw Zeeland werden donderdagavond 19 april door gedeputeerde Harry van der Maas benoemd tot ambassadeurs voor een duurzame economie. Tijdens de ceremonie in het Provinciehuis in Middelburg maakten de jonge professionals hun ambities kenbaar. De jongeren nemen deel aan het leiderschapsprogramma Finding ROOTS.

Duurzame leiders
Met Finding ROOTS worden jongeren in een half jaar klaargestoomd als ‘changemaker’ / ambassadeur voor de Nieuwe Economie, een economie die circulair is en een positieve impact heeft op het sociale, ecologische en financiële domein. Om de transitie naar een duurzame samenleving mogelijk te maken, moeten we vooral jonge mensen voorbereiden op de wereld van morgen. Finding ROOTS is daarom een actieprogramma over duurzaam leiderschap voor jonge professionals, dat hen helpt competenties te ontwikkelen die horen bij een ‘changemaker’.

Leren inspireren
In het Provinciehuis deelden de jongeren hun ervaringen en blikten terug op de afgelopen maanden. Een van de hoogtepunten was de presentatie van het Jongerenmanifest tijdens de Dag van de Zeeuwse Energietransitie, maar ook deelname aan de landelijke campagne Kies voor Klimaat van Urgenda was een succes. Verder volgenden de jongeren trainingen op het gebied van de Nieuwe Economie, authentiek leiderschap en bezochten zij toonaangevende duurzame bedrijven als Interface en BlueCity in Rotterdam. Op basis van deze kennis dachten de jongeren met het Zeeuwse bedrijf Dragon Plastics mee over hun plasticrecycling-proces en adviseerden zij Emergis in hun circulaire verbouwplannen. Dit alles vanuit de ambitie om te inspireren en mensen in beweging te krijgen.

Ambassadeurs voor een duurzame wereld
Met het certificaat in handen spraken de jongeren de belofte uit om zich blijvend in te zetten voor een duurzame wereld. Ze gingen dan ook direct aan de slag; op zondagmiddag 22 april tijdens Earth Day, organiseerden de studenten een ‘WasteFeest’. Met deze feestelijke jutsessie op het Nollestrand van Vlissingen vroegen zij aandacht voor de plastic soupin onze oceanen. De enorme hoeveelheid plastic afval die wij produceren gaat de draagkracht van onze aarde te boven.

Finding ROOTS is een coproductie van Switch i.s.m. Scalda, HZ University of Applied Sciences, ZMf en Jouw Zeeland, de jongerendenktank van de Provincie Zeeland.Finding ROOTS wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Omhoog