Mbo-vakopleiders Scalda en SVO versterken elkaar in Zeeland

11 november 2021

Scalda biedt studenten horeca- en bakkerijopleidingen op niveau 2, 3 en 4. SVO vakopleiding food leidt vakmensen in food op. In plaats van elkaar te beconcurreren, sloegen de opleiders in Zeeland de handen ineen. Ze gaan samenwerken op het gebied van opleidingen, trainingen en huisvesting. Zo willen ze onder andere de horecabranche ondersteunen, die kampt met grote personeelstekorten.

Scalda en SVO bieden allebei opleidingen op het gebied van food, maar hun expertises verschillen. Scalda richt zich op mbo-opleidingen, zoals kok, gastheer/gastvrouw en Manager/ondernemer horeca en biedt ook verschillende opleidingen tot bakker aan. SVO leidt vakmensen op voor versspeciaalzaken, supermarkten, de voedingsindustrie en foodservicebedrijven. De landelijke opleider heeft zowel mbo-opleidingen als korte trainingen in haar aanbod.

Elkaar versterken

Arold Versluijs, directeur Scalda: “We hebben allebei onze eigen expertises binnen de food- en horecabranche. Een mooie kans om te bekijken waar we elkaar kunnen versterken. Zo hoeven we niet allebei het wiel opnieuw uit te vinden, maar kunnen we zaken samen oppakken.” Rinus de Rijder, onderwijsmanager SVO: “Een student die een koksopleiding bij Scalda doet, kan bij ons bijvoorbeeld extra certificaten behalen door de Vakopleiding vis, de Vakopleiding vlees of een training worst maken te volgen. Dat levert specifieke kennis op, die een kok goed kan gebruiken. Daarnaast gaan we samenwerken op het gebied van huisvesting. Onze foodservicestudenten kunnen voortaan op een locatie van Scalda terecht.”

Personeelstekorten aanpakken

Scalda en SVO willen gaan bekijken wat bedrijven in de markt nodig hebben en daar samen een oplossing voor zoeken. “Concurreren heeft geen zin, we trekken liever samen op”, zegt Versluijs. “Daar helpen we horecabedrijven en bedrijven in de voedingsindustrie het meeste mee. Die hulp is hard nodig, want de horeca heeft grote personeelstekorten. Net als de voedingsindustrie, die zit te springen om operators. We moeten het imago van de horeca samen met bedrijven verbeteren. Het is een prachtige branche om in te werken, het wordt alleen niet altijd zo gezien.” De Rijder: “Onze deuren staan wijd open voor het bedrijfsleven. Als ze bepaalde opleidingen of trainingen nodig hebben, dan kijken wij hoe we die kunnen bieden. We willen bedrijven ontzorgen en de werelden van food en horeca samenbrengen. Er zijn volop ideeën om de horeca te helpen. Nu is het tijd om het gewoon te gaan doen.”

Omhoog