Gedichten van Scalda studenten in expositie ‘Message in a bottle’

3 december 2019

De gedichten van Scalda studenten Baser Abo Zarraa, Mohamad Alo en Abd Alrahman maken deel uit van de expositie ‘Message in a Bottle’. Zij verwoorden hun zeer persoonlijke ervaringen met oorlog, vrede en vrijheid. De tentoonstelling is tot de kerstvakantie te zien bij de Scalda locatie aan de Ravensteijnweg 1 in Middelburg.

Message in a bottle
Elk gedicht wordt getoond in een grote fles; niet van glas, maar een geraamte in de vorm van een fles. De flessen zijn gemaakt door de kunstenaars Ramon de Nennie en Ko de Jonge uit Middelburg. Zo wordt de titel van de expositie verbeeld: ‘Message in a bottle.’ Elegeert: ,,Bij deze expositie hebben we gedacht aan de boodschap van vrijheid die aanspoelt. Denk daarbij ook aan de Schelde. De gedichten zijn geïllustreerd door een groep Middelburgse kunstenaars die zich onder meer bezighouden met grafische kunst.”

De gedichtenwedstrijd past in een initiatief van de ZB om jaarlijks in het onderwijs aandacht te besteden aan de vier vrijheden - vrijheid van meningsuiting en godsdienst en vrijwaring van gebrek en vrees - zoals die door de Amerikaanse president Franklin Roosevelt in 1941 zijn omschreven.
Anna de Bruyckere, Stadsdichter van Middelburg, verzorgde zes gedichtenworkshops op scholen. De Bruyckere daagde ook studenten van Scalda uit om mee te doen met de gedichtenwedstrijd. Het thema was vrijheid. Een veteraan, vanuit het programma Veteraan in de Klas, vergezelde de Stadsdichter en deelde met de leerlingen zijn ervaring van deelname aan een vredesmissie. Zo werd de studenten bijgebracht dat vrede niet vanzelfsprekend is. Vervolgens werd aan de studenten gevraagd om voor zichzelf in een gedicht op te schrijven wat vrede voor hen betekent. De gedichtenwedstrijd leverde 83 inzendingen op, waaruit een jury er twaalf koos. Drie van deze gedichten werden geschreven door studenten van de Coachklas Anderstaligen 18+ van Scalda: Basher Abo Zarraa, Mohamed Alo en Abd Alrahman Kirata. Alle twaalf gedichten dwingen tot nadenken en reflectie.

Expositie
De expositie staat van 29 november tot en met 20 december 2019 in de Scalda locatie aan de Ravensteijnweg 1 in Middelburg en op 5 mei volgend jaar op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen,. Tussentijds is de tentoonstelling op veel plekken in Zeeland te zien, zoals in gemeentehuizen en andere scholen.

© Foto gemaakt door Marieke Willemstein

Omhoog