‘Een klein gallisch dorpje van Asterix en Obelix, tussen al het bouwgeweld’

24 februari 2022
Dimitri Abbing, middenin de verbouwing van locatie Podium

Foto: Brood en Banket docent Dimitri Abbing tussen de nieuw geplaatste keukens van de Scalda horecaopleidingen op locatie Podium in Middelburg

“Meneer, waar kunnen we ons omkleden?”, vraagt een student Brood en Banket aan docent Dimitri Abbing. “Gewoon waar je je altijd omkleedt. Ik loop wel even mee”, antwoordt hij verbaasd. Surprise: alles weg. Geen omkleedruimtes meer. “Tja, dat gebeurt als je middenin een verbouwing zit", vertelt Dimitri lachend. “Gelukkig hebben we leuke en gemoedelijke studenten, die er wel de grap van inzien. We zijn al lang blij en dankbaar dat wij op locatie kunnen blijven.” 

De Scalda locatie Podium (ZEP) in Middelburg is sinds oktober 2021 volop in verbouwing. Alle theorielessen zijn sinds de kerstvakantie tijdelijk verhuisd naar de locatie aan de Ravensteijnweg in Middelburg en voor een beperkt aantal opleidingen naar het Stationspark in Goes. De praktijklessen voor de horeca worden gegeven bij Van der Valk Hotel Middelburg. De Brood en Banket studenten en docenten zitten echter nog in hun oude, vertrouwde bakkerij. “Gelukkig mogen wij blijven zitten, want het was lastig om studenten bij bakkers te plaatsen", vertelt Dimitri Abbing, sinds tien jaar werkzaam als docent bij Scalda. “Uiteraard is de bouwplaats verboden terrein. Onze studenten komen via een smal paadje naar binnen en kunnen meteen in de bakkerij aan het werk. Voor theorielessen maken we gebruik van drie lokalen aan de overkant. Het is de meest ideale uitkomst, want alles draait als vanouds en daar zijn we super gelukkig mee.” De geluidsoverlast en soms onverwachte veranderingen, zoals het verdwijnen van omkleedruimtes, nemen ze er dan ook graag bij. “We hebben wel een radio neergezet, want op den duur zijn die drilboren ook niet meer gezellig", zegt Dimitri lachend. “We zijn een klein gallisch dorpje van Asterix en Obelix, dat tussen al het bouwgeweld ligt. Maar het gaat hartstikke goed. Bovendien zien wij alles ter plaatse veranderen, dat is leuk.” 

Toekomstproof

De bakkersstudenten en –docenten hebben ook iets om naar uit te kijken, want ook hun bakkerij wordt volledig vernieuwd. “Wij zijn als laatste aan de beurt, dus we stoppen drie tot vier weken voor de zomervakantie met de lessen", legt Dimitri uit. “Onze studenten kunnen nu dus hun gang blijven gaan en starten na de zomer in een compleet nieuwe én ruimere bakkerij.” Die extra ruimte is erg welkom, want de bakkersopleiding is flink gegroeid de afgelopen jaren. “Er is meer animo voor deze branche, juist door corona. Mensen willen het nu thuis ook gezellig hebben en bakkerijen zijn altijd open mogen blijven. Dat was positief voor de branche: ze schreeuwen echt om mensen nu.” Goed voor de studenten, want die hebben nu baangarantie én keuze. “Meer inschrijvingen dus, maar daardoor hadden we niet genoeg ruimte en ovens. We starten om zeven uur ‘s ochtends met het eerste deel van de klas en om half negen met het tweede deel. Gekkenwerk natuurlijk. Na de zomer zijn we toekomstproof en kunnen we lekker groeien. Straks kan iedereen tegelijk om half negen starten, gewoon zoals het hoort. Voor de studenten een enorme verbetering dus.”

Koekje erbij?

Bovendien komt er ook een nieuwe winkel. “Deze is altijd heel succesvol geweest en willen we daarom graag inzetten als visitekaartje", vertelt Dimitri. “De winkel gaat echt deel uitmaken van de entourage. Er komt een bredere ingang en bezoekers zien de studenten meteen bezig achter het glas. Je krijgt dus een erg prettige beleving als je Scalda binnenloopt.” Daarnaast komt het kantoor van de docenten op de benedenverdieping. “Wij zaten normaal op de eerste etage, maar nu alles op de begane grond komt, wordt het allemaal wat vriendelijker voor studenten. Ze moeten niet meer heen en weer lopen.” En de grote schoonmaak voor de zomervakantie wordt dit schooljaar geskipt. “We zagen bij de horeca dat het echt een puinhoop wordt, dus poetsen doen we nu na de verbouwing. Vooral voor de gediplomeerden is dat natuurlijk een voordeel, die kunnen nu gewoon vertrekken.” De studenten worden goed geïnformeerd over de verbouwing en alle veranderingen. “Er was ook al vroeg overleg over wat we zouden willen met de bakkerij en wat de mogelijkheden waren. Ook daar hebben we uiteraard de studenten bij betrokken", legt Dimitri uit. Al met al verloopt dus alles naar wens: docenten tevreden, studenten tevreden. En de bouwmedewerkers? “Die houden we te vriend met versgebakken broodjes, gebak en koeken.”

Omhoog