De Zeeuw, Ike Vermeulen, behoort bij de wereldtop van CAD-tekenaars, bleek tijdens WorldSkills 2019 in Kazan

28 augustus 2019

Tijdens WorldSkills, de wereldkampioenschappen voor beroepen, dat van 22 t/m 27 augustus plaatsvond in Kazan, Rusland heeft Ike Vermeulen uit Biervliet de 18 plaats behaald tijdens de wedstrijd CAD-tekenen. Ike studeert aan Scalda en werkt bij Centraal Industrie Service. Ike had 31 tegenstanders. Het goud en zilver gingen resp. naar 2 jongens uit Brazilië en Korea en de bronzen medaille naar een meisje uit Colombia.

De wedstrijd is nog nooit zo groot en zwaar geweest als dit jaar om de beste CAD tekenaar ter wereld te kunnen selecteren. Het niveau is ontzettend hoog, bepaalde landen maken echt profs van de studenten. O.a. China, Vietnam, Brazilië, Korea en Rusland gaan hier heel ver in. Een student krijgt een team van experts om zich heen en die trainen 5 a 6 dagen in de week fulltime. De Russische student zelfs 2 jaar aaneengesloten. In ons Nederlands onderwijssysteem is dat niet op deze manier gefaciliteerd.

Trots
Ike zal volgende week gehuldigd worden op het Gemeente huis Terneuzen en bij Scalda Vlissingen voor zijn geweldige prestatie om bij de top van de wereld te horen op zijn vakgebied. Docent en coach Ronald Schroevers (Scalda) is mee als Expert voor Team NL zegt: “Ik ben erg trots en blij dat ik hierbij betrokken mag zijn. Het is een super ervaring met ontzettend veel internationale netwerkmogelijkheden. Ik heb nu ingangen bij scholen o.a. in China, Hongkong, Vietnam, Portugal, Schotland, USA . Overal ben ik welkom met mijn studenten en hier gaan zeker uitwisselingen uit voortkomen”.

11 Nederlanders kregen een “medal of excellence” omgehangen, welke alleen wordt uitgereikt als deelnemers een bovengemiddelde prestatie hebben geleverd. De enige vmbo leerling in Team Nederland, de 16 jarige Miryanne Ruijs van het Fioretti College Veghel, won een bronzen medaille in de Skills Juniors demo wedstrijd Restaurant Service.

Grootste beroepenevenement ter wereld
Tijdens deze 45-ste editie van WorldSkills streden in Kazan meer dan 1.600 deelnemers uit 60 bij WorldSkills International aangesloten landen in 56 beroepen voor een plek op het erepodium. Nederland deed mee in 27 vakrichtingen (beroepen), waaronder boulanger, metselaar, kapper, mechatronicus en lasser. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainden en begeleidden de deelnemers de afgelopen maanden. In Kazan Expo International Exhibition Centre werden ruim 250.000 internationale bezoekers ontvangen, waaronder internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs. Ook Nederland was vertegenwoordigd met een delegatie. Naast het aanmoedigen van Team Nederland, bezochten ze o.a. een leerbedrijf en wisselden zij de laatste kennis uit op het gebied van beroepsonderwijs en vakmanschap.

Skills Heroes
De deelnemers hebben zich gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. In het schooljaar 2019/2020 doen vrijwel alle mbo-scholen mee aan de nieuwe editie vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 900 opleidingen in 55 wedstrijdrichtingen. Zij maken kans om zich tijdens voorrondes, kwalificaties en het NK tijdens Skills The Finals (4-6 maart 2020 Leeuwarden) te kwalificeren voor de volgende lichting van Team Nederland. Die selectie zal deelnemen aan EuroSkills, het EK voor beroepen dat in september 2020 plaatsvindt in Graz, Oostenrijk.

WorldSkills Netherlands
Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Bij Team Nederland zijn voor dit jaar de volgende scholen betrokken:

Aeres MBO, Albeda, Alfa College, Aventus, Deltion College, Fioretti College, Hout en Meubileringscollege, Koning Willem I College, Nova College, ROC Friese Poort, ROC Horizon College, ROC Mondriaan, ROC Rivor, ROC ter Aa, ROC van Amsterdam, ROC van Twente, Scalda, Summa College, Wellantcollege en Zone College.

De Nederlandse deelname aan WorldSkills wordt verder ondersteund door:

Bouwend Nederland, Bouw Infra mensen Mierlo, Bovatin, Brancheplatform Kappers, Espeq, Fedecom, Festo, Installatiewerk NL, MBO Raad, Dit is mbo, NBOV, Nuffic, OTIB, REMO, SBB, Siemens Nederland N.V., STODT Toekomsttechniek, VBW en VHG.

Een overzicht van alle uitslagen is te vinden op www.teamnederland.com

Omhoog