Kok

Niveau 2

In het kort

Je bent nieuwsgierig en bereid om samen te werken. Als kok voer je voorbereidende, productie- en afrondende werkzaamheden uit in de keuken. Je plant de dagelijkse werkzaamheden, bereidt gerechten en werkt ze af voor de uitgifte aan de gasten. Hierbij houd je ook rekening met hun wensen en verwachtingen. Daarnaast houd je je werkomgeving netjes en schoon om alles hygiënisch te bereiden. Bevoorrading en het controleren van aangeleverde producten horen ook bij jouw werk.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar van de opleiding Kok start je in de instructiekeuken. Hier leer je veel over de grondstoffen waarmee je gaat werken en over de verwerking en opslag daarvan, je leert snijtechnieken aan en je krijgt les in veiligheid en hygiëne. In de tweede helft van het eerste leerjaar loop je elke week één of meerdere dagen stage. Als na het eerste leerjaar blijkt dat je heel goed presteert, dan is er een mogelijkheid om direct door te stromen naar niveau 3 Zelfstandig Werkend Kok.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar rond je de onderwerpen waar je in het eerste leerjaar kennis mee hebt gemaakt af. Je krijgt moeilijkere opdrachten en gaat je voorbereiden op de praktijkexamens. Daarnaast ga je aan de slag met inkoop en voorraadbeheer opdrachten. Je loopt het hele tweede leerjaar stage bij een bedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend horecabedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

  Extra toelatingseisen
  Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.

  Foodlab Zeeland
  Na afronding van de vmbo-opleiding basisberoepsgerichte leerweg met HBR-profiel van Pontes Goes, Pontes Zierikzee, Nehalennia Middelburg of Lodewijk College Terneuzen kun je instromen in het Foodlab traject. Hierdoor kun je de opleiding met een half jaar verkorten.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Na je opleiding kun je werken in de keuken van een horecabedrijf.

  Doorstuderen
  Je kunt ook doorstromen naar de niveau 3-opleiding Zelfstandig Werkend Kok. Die vervolgopleiding duurt dan nog twee jaar.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog