Kok

Niveau 2

Als kok voer je voorbereidende, productie- en afrondende werkzaamheden uit in de keuken. Je plant de dagelijkse werkzaamheden, bereidt gerechten en werkt ze af voor de uitgifte aan de gasten. Hierbij houd je ook rekening met hun wensen en verwachtingen. Daarnaast zorg je ervoor dat de werkomgeving netjes en schoon is, zodat bereidingen op hygiënische wijze verlopen. Ook hoort de bevoorrading en het controleren van aangeleverde producten bij jouw werk.

Deze opleiding is onderdeel van Start College

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Kok start je in de instructiekeuken. Hier leer je veel over de grondstoffen waarmee je gaat werken en over de verwerking en opslag daarvan, je leert snijtechnieken aan en je krijgt les in veiligheid en hygiëne. Natuurlijk hoort er ook een stuk theorie bij deze opleiding.

Daarnaast werk je verder aan je algemene vaardigheden door middel van taal, communicatie, rekenen, sport en burgerschap. Hierdoor ben je als professional goed voorbereid op je toekomst. In de tweede helft van het eerste leerjaar loop je elke week één of meerdere dagen stage. 

Blijkt na het eerste leerjaar dat je heel goed presteert, dan is er een mogelijkheid om direct door te stromen naar niveau 3 Zelfstandig werkend kok.

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar rond je de onderwerpen waar je in leerjaar 1 kennis mee hebt gemaakt af. Je krijgt moeilijkere opdrachten en gaat je voorbereiden op de praktijkexamens. Daarnaast ga je aan de slag met inkoop en voorraadbeheeropdrachten.

Ook in het tweede leerjaar krijg je naast de praktijkvakken les in Nederlands, Engels en rekenen. Je loopt het hele tweede leerjaar stage bij een bedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Eetcultuur en –wensen
  • Engels in de beroepscontext A2
  • Wijnkennis 1

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Op de Scalda locatie Podium in Middelburg wordt de reguliere variant van deze opleiding gegeven. Je kunt deze opleiding ook volgen in de Praktijkroute Horeca-Toerisme. De Praktijkroute Horeca-Toerisme wordt gegeven bij verschillende horeca- en toerismebedrijven in de regio’s Goes, Middelburg, Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen. De opleiding volgen in de Praktijkroute betekent dat je vanaf dag één aan de slag gaat in de praktijk en daar een BOL- of BBL-opleiding volgt. Je wordt gecoacht door een coach van Scalda en een praktijkopleider van het bedrijf. Meer informatie vind je op de opleidingspagina van de Praktijkroute Horeca-Toerisme of meld je direct aan voor deze opleiding bovenin deze pagina.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

  • van een vmbo-b diploma* of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

* Foodlab Zeeland: na afronding van de vmbo-opleiding basisberoepsgerichte leerweg met HBR-profiel van Pontes Goes, Pontes Zierikzee, Nehalennia Middelburg of Lodewijk College Terneuzen kun je instromen in het Foodlab traject. Hierdoor kun je de opleiding met een half jaar verkorten.

Als je toegelaten wilt worden voor deze BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

  • een dienstverband van minimaal 16 uur bij een erkend horecaleerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op stagemarkt.nl

Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je:

  • een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • Je bent bereid om jezelf te ontwikkelen
  • Je bent bereid om samen te werken
  • Je bent nieuwsgierig

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht (PDF)

Na de opleiding kun je gaan werken in de keuken van een horecabedrijf of je stroomt door naar de niveau 3-opleiding Zelfstandig werkend kok. De vervolgopleiding duurt dan nog twee jaar.



Ontdek de branches: Kok en Bediening

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branches: Kok en Bediening.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog