Kok

 • Niveau 2

ls kok voer je voorbereidende, productie- en afrondende werkzaamheden uit in de keuken. Je plant de dagelijkse werkzaamheden, bereidt gerechten en werkt ze af voor de uitgifte aan de gasten. Hierbij houd je ook rekening met hun wensen en verwachtingen. Daarnaast zorg je ervoor dat de werkomgeving netjes en schoon is, zodat bereidingen op hygiënische wijze verlopen. Ook hoort de bevoorrading en het controleren van aangeleverde producten bij jouw werk.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Kok
  Als gasten mij komen vertellen dat het eten wat ik voor hen bereid heb heerlijk heeft gesmaakt, maakt dat mijn drukke werkdag helemaal goed!
  Cynthia Seghers
  Kok

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Kok start je in de instructiekeuken. Hier leer je veel over de grondstoffen waarmee je gaat werken en over de verwerking en opslag daarvan, je leert snijtechnieken en je krijgt les in veiligheid en hygiëne. Natuurlijk hoort er ook een stuk theorie bij deze opleiding. Daarnaast vinden we algemene ontwikkeling als taal, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst

In de tweede helft van het eerste leerjaar loop je elke week één of meerdere dagen stage.

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar ga je verder aan de slag met de onderwerpen waar je in leerjaar 1 kennis mee hebt gemaakt. Je verdiept je dit jaar in deze onderwerpen, krijgt je moeilijkere opdrachten en gaat je voorbereiden op de praktijkexamens. Daarnaast ga je aan de slag met inkoop en voorraadbeheeropdrachten.

Ook in het tweede leerjaar krijg je naast de praktijkvakken les in Nederlands, Engels, rekenen en loopbaanbegeleiding en burgerschap. Je loopt het hele tweede leerjaar stage bij een bedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.

Keuzedelen 2018 / 2019
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Aziatische keuken
 • Engels in de beroepscontext A2
 • Eetcultuur en -wensen
 • Wijnkennis 1

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je:

 • in het bezit te zijn van een vmbo-b diploma*;
 • in het bezit te zijn van een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

* Foodlab Zeeland: na afronding van de vmbo-opleiding basisberoepsgerichte leerweg met HBR profiel van Pontes Goes, Pontes Zierikzee, Nehalennia Middelburg of de Rede Terneuzen kun je instromen in het Foodlab traject. Hierdoor kun je de opleiding met een half jaar verkorten.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • creativiteit
 • flexibiliteit
 • samenwerken
 • stressbestendigheid
scalda drop

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht 1ste, 2de en 3de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop

Na de opleiding kun je gaan werken in de keuken van een horecabedrijf of je stroomt door naar de niveau 3-opleiding Zelfstandig werkend kok. De vervolgopleiding duurt dan nog twee jaar.

scalda drop
Podium 15 Middelburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.