Zelfstandig werkend kok

  • Niveau 3

Als zelfstandig werkend kok kun je zelf menu’s bedenken en klaarmaken. Je kijkt zelf welke ingrediënten er besteld moeten worden en geeft deze door aan je leidinggevende. Daarnaast ben jij flexibel en creatief in de keuken. Je bent verantwoordelijk, pakt eenvoudig de leiding en kunt collega’s aansturen. Dat alles doe je in de keuken van een restaurant.

Toevoegen aan je favorieten
  • scalda drop
    Scalda foto opleiding Zelfstandig werkend kok
    Ik vind het heerlijk om mijn eigen gerechten samen te stellen en te bereiden. Deze opleiding helpt mij om dagelijks met mijn passie bezig te zijn.
    Iris van Gremberghe
    Zelfstandig werkend kok

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Zelfstandig werkend kok wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van je kookcapaciteiten en je creativiteit. Je krijgt les in de instructiekeuken van onze school. Je gaat je verdiepen in vaktheorie en warenkennis.

Daarnaast werk je verder aan je algemene vaardigheden door middel van taal, communicatie, rekenen, sport en burgerschap. Hierdoor ben je als professional goed voorbereid op je toekomst.

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar verdiep je je in het vak en krijg je moeilijkere opdrachten. Je krijgt niet alleen meer les in de instructiekeuken maar je gaat ook aan de slag in ons opleidingsrestaurant. Daar leer je à la carte koken en samenwerken in een team. Je maakt een start met leidinggeven aan een team.

Ook in het tweede jaar loop je stage in een erkend leerbedrijf. Je werkt bij voorkeur het hele schooljaar bij een bedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet. 

Leerjaar 3: In het derde leerjaar ga je verder aan de slag met de onderwerpen waar je in leerjaar 2 kennis mee hebt gemaakt. Je werkt aan je commerciële kwaliteiten en je startende leidinggevende vaardigheden. Verder gaan we je helpen met het voorbereiden op de praktijkexamens. Je krijgt les in praktijk, vaktheorie, warenkennis, Nederlands, Engels en rekenen.

Ook in het derde jaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Je werkt bij voorkeur het hele schooljaar bij een bedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Duurzaamheid in het beroep C
  • Eetcultuur en –wensen
  • Engels in de beroepscontext A2
  • Wijnkennis 1
  • Wijnkennis 2
  • Engels A2/B1

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Je kunt deze opleiding ook volgen in de Praktijkroute Horeca-Toerisme. De Praktijkroute Horeca-Toerisme wordt gegeven bij verschillende horeca- en toerismebedrijven in de regio’s Walcheren, West-Schouwen-Duiveland en West-Zeeuws-Vlaanderen. De opleiding volgen in de Praktijkroute betekent dat je vanaf dag één aan de slag gaat in de praktijk en daar een BOL-opleiding volgt. Je wordt gecoacht door een coach van Scalda en een praktijkopleider van het bedrijf. Meer informatie vind je op de opleidingspagina van de Praktijkroute Horeca-Toerisme of meld je direct aan voor deze opleiding bovenin deze pagina.

scalda drop
  • Met deze opleiding is de kans op een baan

    4
  • Het oordeel van onze studenten over onze docenten van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). 
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

    7,1

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

  • Het oordeel van onze studenten over de sfeer van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma* of;
  • een mbo-diploma niveau 2 Kok (instromen in tweede leerjaar mogelijk).

* Foodlab Zeeland: na afronding van de vmbo-opleiding basisberoepsgerichte leerweg met HBR-profiel van Pontes Goes, Pontes Zierikzee, Nehalennia Middelburg of Lodewijk College Terneuzen kun je instromen in het Foodlabtraject. Hierdoor kun je de opleiding met een half jaar verkorten.

Als je toegelaten wilt worden voor deze BBL-opleiding (vanaf leerjaar 2) dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

  • een dienstverband van minimaal 24 uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op de website stagemarkt.nl. 

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • contactuele vaardigheden
  • creativiteit
  • flexibiliteit
  • plannen en organiseren
  • samenwerken
  • stressbestendigheid
  • beginnend leidinggeven
scalda drop
  • Met deze opleiding is de kans op een baan

    4
  • Het oordeel van onze studenten over onze docenten van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). 
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

    7,1

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

  • Het oordeel van onze studenten over de sfeer van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht (PDF)

scalda drop
  • Met deze opleiding is de kans op een baan

    4
  • Het oordeel van onze studenten over onze docenten van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). 
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

    7,1

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

  • Het oordeel van onze studenten over de sfeer van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

Na de opleiding kan je als zelfstandig werkend kok in elk restaurant aan de slag of je stroomt door naar de niveau 4-opleiding Leidinggevende keuken.

scalda drop
  • Met deze opleiding is de kans op een baan

    4
  • Het oordeel van onze studenten over onze docenten van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). 
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

    7,1

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

  • Het oordeel van onze studenten over de sfeer van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

Podium 15 Middelburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.