Zelfstandig werkend kok

 • Niveau 3

Als zelfstandig werkend kok kun je zelf menu’s bedenken en klaarmaken. Je kijkt zelf welke ingrediënten er besteld moeten worden en geeft deze door aan je leidinggevende. Daarnaast ben jij flexibel en creatief in de keuken. Je bent verantwoordelijk, pakt eenvoudig de leiding en kunt collega’s aansturen. Dat alles doe je in de keuken van een restaurant.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Zelfstandig werkend kok
  Ik vind het heerlijk om mijn eigen gerechten samen te stellen en te bereiden. Deze opleiding helpt mij om dagelijks met mijn passie bezig te zijn.
  Iris van Gremberghe
  Zelfstandig werkend kok

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Zelfstandig werkend kok wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van je kookcapaciteiten en je creativiteit. Je krijgt les in de instructiekeuken van onze school. Je gaat je verdiepen in vaktheorie en warenkennis.

Daarnaast vinden we algemene ontwikkeling als taal, rekenen, sport en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst. In de tweede helft van het eerste leerjaar loop je elke week één of meerdere dagen stage.

In de loop van het schooljaar start je aan een oriënterende stage.

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar verdiep je je in het vak en krijg je moeilijkere opdrachten. Je krijgt niet alleen meer les in de instructiekeuken maar je gaat ook aan de slag in ons opleidingsrestaurant. Daar leer je à la carte koken en samenwerken in een team. Je maakt een start met leidinggeven aan een team.

Ook in het tweede jaar loop je stage in een erkend leerbedrijf. Je werkt bij voorkeur het hele schooljaar bij een bedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet. 

Leerjaar 3: In het derde leerjaar ga je verder aan de slag met de onderwerpen waar je in leerjaar 2 kennis mee hebt gemaakt. Je werkt aan je commerciële kwaliteiten en je startende leidinggevende vaardigheden. Verder gaan we je helpen met het voorbereiden op de praktijkexamens. Je krijgt les in praktijk, vaktheorie, warenkennis, Nederlands, Engels en rekenen.

Ook in het derde jaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Je werkt bij voorkeur het hele schooljaar bij een bedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.

Keuzedelen 2018 / 2019
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Wijnkennis 1
 • Wijnkennis 2
 • Aziatische keuken
 • Engels in beroepscontext A2
 • Eetcultuur en -wensen
 • Duurzaamheid in het beroep C

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je:

 • in het bezit te zijn van een vmbo-k, g of t diploma*;
 • in het bezit te zijn van een mbo-diploma niveau 2 Kok (instromen in tweede leerjaar mogelijk).

* Foodlab Zeeland: na afronding van de vmbo-opleiding kaderberoepsgerichte leerweg met HBR profiel van Pontes Goes, Pontes Zierikzee, Nehalennia Middelburg of de Rede Terneuzen kun je instromen in het Foodlab traject. Hierdoor kun je de opleiding met een half jaar verkorten.
 

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • creativiteit
 • flexibiliteit
 • plannen en organiseren
 • samenwerken
 • stressbestendigheid
 • beginnend leidinggeven
scalda drop

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht 1ste, 2de en 3de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop

Na de opleiding kun je gaan werken in de keuken van een gerenommeerd horecabedrijf als zelfstandig werkend kok of je stroomt door naar de niveau 4-opleiding Leidinggevende keuken of Gespecialiseerd kok.

scalda drop
Podium 15 Middelburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.