Zelfstandig werkend kok

 • Niveau 3

Als zelfstandig werkend kok voer je naast de werkzaamheden van een kok een aantal ondersteunende werkzaamheden uit. Zoals het meehelpen bij de ontwikkeling en uitvoering van de menukaart en het constant verbeteren van de kwaliteit van het werk. Daarnaast help je nieuwe en/of lerende medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Als zelfstandig werkend kok maak je zelf een planning voor je werkzaamheden en je voert deze ook zelfstandig uit.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Ik vind het heerlijk om mijn eigen gerechten samen te stellen en te bereiden. Deze opleiding helpt mij om dagelijks met mijn passie bezig te zijn.
  Iris van Gremberghe
  Zelfstandig werkend kok

De opleiding duurt 3 jaar. Tijdens deze jaren wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van je kookcapaciteiten, je commerciële kwaliteiten en je startende leidinggevende vaardigheden. Ieder jaar komen de accenten op een ander vlak te liggen, maar we beginnen natuurlijk met koken en creativiteit.

In de BOL-opleiding loop je stage bij een bedrijf dat past bij het niveau en leerjaar. Wekelijks zijn dat 2 dagen (16 uur). We zoeken altijd een bedrijf bij jou in de regio, zodat je weinig reistijd hebt.

Keuzedelen 2017 /2018
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Wijnkennis 1
 • Aziatische keuken
 • Engels in beroepscontext A2
 • Eetcultuur en -wensen

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn:

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg*;  
 • een mbo-diploma niveau 2; 
 • een mbo-diploma niveau 2 Kok (instromen in tweede leerjaar mogelijk).  

* Na afronding van de consumptieve vmbo-opleiding kaderberoepsgerichte leerweg van Pontes Goes, Pontes Zierikzee, Nehalennia Middelburg of de Rede Terneuzen is instroom in het tweede jaar mogelijk.
 

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na de opleiding kun je gaan werken in de keuken van een gerenommeerd horecabedrijf als zelfstandig werkend kok of je stroomt door naar de niveau 4-opleiding Leidinggevende keuken of Gespecialiseerd kok.

Podium 15 Middelburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.