Zelfstandig werkend kok

Niveau 3

Als zelfstandig werkend kok kun je zelf menu’s bedenken en klaarmaken. Je kijkt zelf welke ingrediënten er besteld moeten worden en geeft deze door aan je leidinggevende. Daarnaast ben jij flexibel en creatief in de keuken. Je bent verantwoordelijk, pakt eenvoudig de leiding en kunt collega’s aansturen. Dat alles doe je in de keuken van een restaurant.

Jouw opleiding

Bij de opleiding Zelfstandig werkend kok bepaal je, samen met een coach, hoe jouw opleiding eruitziet. Zo haal je het beste uit jezelf, want je kunt leren en ontwikkelen op de manier die het beste bij jouw past. Waar liggen je talenten of waar moet je nog wat meer tijd aan besteden? Dat bespreek je met jouw persoonlijke coach. Jullie kijken samen naar wat je moet leren tijdens de opleiding en hoe je dit gaat doen. Je bepaalt dus je eigen leerroute.

Op school, in een bedrijf of allebei

Je kunt kiezen of je voornamelijk op school onderwijs volgt, dat noemen we BOL (Beroepsopleidende leerweg). Of voornamelijk in een bedrijf, dat kan via BBL (Beroepsbegeleidende leerweg) of de Praktijkroute Horeca-Toerisme. Kies je voor de leerroute op school, dan betekent dat dat je voornamelijk op school aan het leren bent. Kies je voor een bedrijf, dan ben je grootste deel van de tijd in een leerbedrijf aan het leren. Dit ligt trouwens niet per se vast voor de rest van je opleiding. Je kunt namelijk tijdens je opleiding makkelijk switchen van de ene naar de andere route.

Aangezien we je opleiden voor een praktisch beroep, vinden we het wel belangrijk dat je het grootste gedeelte van je opleiding in een bedrijf volgt.

Leeromgevingen

Tijdens je opleiding kun je bij ons leren in verschillende leeromgevingen:

  • Klassikale lessen op school

Dat zijn lessen in een klaslokaal. Voor de Zelfstandig werkend kok betekent dit dat er natuurlijk ook lessen zijn in onze keukens en in ons opleidingsrestaurant Proeflokaal Jongleert. 

  • Werkplaatsen

Hier kun je vragen stellen over een bepaald onderwerp aan een docent. Je gaat hier bijvoorbeeld naartoe als je in je leerbedrijf met een opdracht bezig bent en je daar hulp bij nodig hebt.

  • Study-office

Dat is een omgeving waar je zelfstandig aan allerlei opdrachten kunt werken.

  • Ondernemen

Hier heb je allerlei mogelijkheden om samen met studenten, ook van andere opleidingen, voor echte opdrachtgevers opdrachten uit te voeren.

  • Colleges of workshops

We nodigen regelmatig mensen uit het bedrijfsleven uit om een les of demonstratie te geven.

  • Bedrijf

Hier leer je in een leerbedrijf. Voor studenten die via de BBL- of Praktijkroute leren, is dit de leeromgeving waar je het grootste deel van je opleiding leert. Maar ook als je de op-schoolroute volgt is het mogelijk om één of meerdere dagen per week bij een bedrijf te gaan leren.

Jouw route

Het maakt niet uit welke leerroute je volgt, je mag tijdens je opleiding gebruikmaken van elke leeromgeving. Iedere student volgt dus een eigen manier van onderwijs. Dit betekent ook dat elke student een eigen rooster heeft. Het is jouw persoonlijke route. Je maakt dus zelf je rooster, natuurlijk met behulp van je persoonlijke coach. Tot slot is het nog belangrijk om te weten dat het niet uitmaakt hoe je de opleiding volgt, uiteindelijk krijgen alle studenten van deze opleiding hetzelfde mbo-diploma.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma* of;
  • een mbo-diploma niveau 2 Kok (instromen in tweede leerjaar mogelijk).

* Foodlab Zeeland: na afronding van de vmbo-opleiding basisberoepsgerichte leerweg met HBR-profiel van Pontes Goes, Pontes Zierikzee, Nehalennia Middelburg of Lodewijk College Terneuzen kun je instromen in het Foodlabtraject. Hierdoor kun je de opleiding met een half jaar verkorten.

Als je toegelaten wilt worden voor deze BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

  • een dienstverband van minimaal 16 uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op de website stagemarkt.nl.

Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je:

  • een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • contactuele vaardigheden
  • creativiteit
  • flexibiliteit
  • plannen en organiseren
  • samenwerken
  • stressbestendigheid
  • beginnend leidinggeven

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht (PDF)

Na de opleiding kan je als zelfstandig werkend kok in elk restaurant aan de slag of je stroomt door naar de niveau 4-opleiding Leidinggevende keuken.



Ontdek de branches: Kok en Bediening

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branches: Kok en Bediening.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog