Gastheer/ -vrouw

 • Niveau 2

Als gastheer/-vrouw zorg je dat jouw gasten een uitstekende service ervaren. Je bent gastvrij, representatief en je vindt het leuk om het anderen naar de zin te maken. Verder voer je voorbereidende werkzaamheden uit, ontvang je de gasten en adviseer je hen over de gerechten en dranken. Er wordt ook van je verwacht dat je serveert en afrekent. Je werkt in een restaurant of hotel maar ook werken in de catering bij festiviteiten en evenementen hoort tot de mogelijkheden. Als gastheer/-vrouw werk je altijd samen met een leidinggevende.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Als gastheer of gastvrouw ben jij het gezicht van het bedrijf! Is dat iets wat bij jou past? Meld je dan nu aan!

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Gastheer/-gastvrouw leer je de basis van dit vak. Je serveert en bereidt dranken en gerechten, voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden uit. Je ontvangt gasten, neemt reserveringen aan, adviseert hen en neemt afscheid. Je leert ook hoe je een passende sfeer in het restaurant creëert.

Natuurlijk hoort er ook een stuk theorie bij deze opleiding. Je bent daarnaast te vinden in het opleidingsrestaurant. We vinden algemene ontwikkeling als taal, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

In de tweede helft van het eerste leerjaar loop je elke week één of meerdere dagen stage.

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar ga je verder aan de slag met de onderwerpen waar je in leerjaar 1 kennis mee hebt gemaakt. In het tweede leerjaar verdiep je je in deze onderwerpen en dus in het vak gastheer/gastvrouw. Je krijgt moeilijkere opdrachten en gaat je voorbereiden op de praktijkexamens. Daarnaast ga je aan de slag met inkoop en voorraadbeheeropdrachten.

Ook in het tweede leerjaar krijg je naast de praktijkvakken les in Nederlands, Engels, rekenen en loopbaanbegeleiding en burgerschap.

Je loopt het hele tweede leerjaar stage bij een bedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.

Keuzedelen 2018 / 2019
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Engels in de beroepscontext A2
 • Duits in de beroepscontext A2
 • Eetcultuur en -wensen
 • Wijnkennis 1

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je:

 • in het bezit te zijn van een vmbo-b diploma;
 • in het bezit te zijn van een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • dienstverlenend
 • service gericht
 • gastvrij
 • communicatieve vaardigen
 • flexibele instelling
 • representatief
 • stressbestendigheid

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht 1ste, 2de en 3de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na de opleiding kun je gaan werken in het restaurant van een horecabedrijf of stroom je door naar de niveau 3-opleiding Zelfstandig werkend gastheer/ -vrouw. Deze vervolgopleiding duurt dan nog twee jaar.

Podium 15 Middelburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.