Gastheer/ -vrouw
Als gastheer/-vrouw zorg je ervoor dat jouw gasten het naar hun zin hebben. Je bent gastvrij en representatief. Je ontvangt de gasten en adviseert je hen over de gerechten en dranken. Deze serveer je uit en reken je af. Je werkt in een restaurant of hotel maar ook werken in de catering bij festiviteiten en evenementen hoort tot de mogelijkheden. Als gastheer/-vrouw werk je altijd samen met een leidinggevende.
Branche: Bediening
Opleidingsduur: 2 jaar
Niveau: 2
Leerweg(en): BOL, BBL en Praktijkroute
Locatie(s): Middelburg en Terneuzen
Locatie(s) praktijkroute: Walcheren, West-Schouwen Duiveland, West-Zeeuws-Vlaanderen, Goes & Zuid-Beveland
Crebo: 25168
Praktijkroute
Je kunt deze opleiding ook volgen in de Praktijkroute Horeca-Toerisme. De Praktijkroute Horeca-Toerisme wordt gegeven bij verschillende horeca- en toerismebedrijven in de regio’s Walcheren, West-Schouwen Duiveland, West-Zeeuws-Vlaanderen, Goes & Zuid-Beveland. Meer informatie over de praktijkroute
Studie in cijfers
Hieronder vind je informatie over jouw opleiding en de kans op een baan en stage in jouw regio, naast het landelijk gemiddelde:
Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Gastheer/-gastvrouw leer je de basis van dit vak. Je serveert en bereidt dranken en gerechten, voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden in het restaurant uit. Je neemt reserveringen aan, je ontvangt gasten en adviseert hen het eten en de dranken. Je leert ook hoe je een passende sfeer in het restaurant creëert. Dit doe je in ons opleidingsrestaurant.
Natuurlijk hoort er ook een stuk theorie bij deze opleiding. Daarnaast werk je verder aan je algemene vaardigheden door middel van taal, communicatie, rekenen, sport en burgerschap. Hierdoor ben je als professional goed voorbereid op je toekomst.
In de tweede helft van het eerste leerjaar loop je elke week één of meerdere dagen stage.
Blijkt na het eerste leerjaar dat je heel goed presteert, dan is er een mogelijkheid om direct door te stromen naar niveau 3 Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw.
Leerjaar 2: In het tweede leerjaar rond je de onderwerpen waar je in leerjaar 1 kennis mee hebt gemaakt af. In het tweede leerjaar verdiep je je dus in het vak gastheer/gastvrouw. Je krijgt moeilijkere opdrachten, je leer tafelbereidingen uit te voeren en gaat je voorbereiden op de praktijkexamens. Daarnaast ga je aan de slag met inkoop en voorraadbeheeropdrachten.
Ook in het tweede leerjaar krijg je naast de praktijkvakken les in Nederlands, Engels,Duits, rekenen en loopbaanbegeleiding.
Je loopt het hele tweede leerjaar stage bij een horecabedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.
Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Duits in de beroepscontext A2
- Eetcultuur en –wensen
- Engels in de beroepscontext A2
- Wijnkennis 1
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).
Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.
- Beschrijving van de keuzedelen.
- Algemene informatie over keuzedelen.
Op de Scalda locatie Podium in Middelburg wordt de reguliere variant van deze opleiding gegeven. Je kunt deze opleiding ook volgen in de Praktijkroute Horeca-Toerisme. De Praktijkroute Horeca-Toerisme wordt gegeven bij verschillende horeca- en toerismebedrijven in de regio’s Goes, Middelburg, Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen. De opleiding volgen in de Praktijkroute betekent dat je vanaf dag één aan de slag gaat in de praktijk en daar een BOL- of BBL-opleiding volgt. Je wordt gecoacht door een coach van Scalda en een praktijkopleider van het bedrijf. Meer informatie vind je op de opleidingspagina van de Praktijkroute Horeca-Toerisme of meld je direct aan voor deze opleiding bovenin deze pagina.
Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:
- een vmbo-b diploma of;
- een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).
Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-variant van deze opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:
- een dienstverband van minimaal 16 uur bij een erkend horecabedrijf. Je kunt hiervoor kijken op stagemarkt.nl.
Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je:
- een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.
Kerncompetenties
Competenties die belangrijk voor deze opleiding zijn:
- Je bent bereid om jezelf te ontwikkelen
- Je bent bereid om samen te werken
- Je bent bereid om aan je sociale vaardigheden te werken
- Je bent bereid om representatief op te stellen
Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.
Op onze open dagen maak je kennis met de opleidingen van Scalda, proef je de sfeer en ontmoet je studenten en docenten. Wil je alvast kennismaken met stagebedrijven? Ook dat is mogelijk. Tijdens de open dagen bereid je je optimaal voor op jouw studiekeuze!
Op een ander moment onze locatie(s) bezoeken?
Kom dan naar een inloopdag of meeloopdag! Deze vinden het hele schooljaar plaats.
Na de opleiding kun je gaan werken in het restaurant van een horecabedrijf of stroom je door naar de niveau 3-opleiding Zelfstandig werkend gastheer/ -vrouw. Deze vervolgopleiding duurt dan nog twee jaar.
Ontdek de branches: Kok en Bediening
Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!
Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branches: Kok en Bediening.
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.