Zelfstandig werkend gastheer / -vrouw

 • Niveau 3

Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw zorg je dat jouw gasten een uitstekende service ervaren. Je bent gastvrij en representatief je vindt het leuk om het anderen naar de zin te maken. Je informeert en adviseert je gasten bij hun menukeuze en bij het maken van combinaties van maaltijden en bijbehorende dranken. Bij het serveren van de bestellingen verricht je, indien nodig, speciale serveer-handelingen en bereidingen aan tafel. Je werkt zelfstandig en kunt overzicht houden op de werkzaamheden in het restaurant. Je werkt samen met collega’s en communiceert met de keuken. Je helpt nieuwe en/of lerende medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Je wordt voorbereid op een zeer afwisselende baan in de bruisende horecawereld. Een zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw heeft meer verantwoordelijkheden, meer zelfstandigheid, meer persoonlijk contact en geeft meer coaching en begeleiding.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw leer je serveren en dranken en gerechten voorbereiden. Je voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden uit, neemt reserveringen aan,  ontvangt en adviseert en neemt afscheid van gasten in ons opleidingsrestaurant. Je creëert daar een passende sfeer. We werken aan het ontwikkelen van je gastvrijheid en we leren je over wijnen.

Daarnaast vinden we algemene ontwikkeling als taal, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst. In de tweede helft van het eerste leerjaar loop je elke week één of meerdere dagen stage.

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar ga je werken aan je commerciële kwaliteiten en je mag voorzichtig oefenen met het leidinggeven aan een team. Je leert over het samenstellen van menu’s, het maken van arrangementen en het samenstellen van een commercieel aanbod. Je leert ook nog meer over wijnen en je mag mee op wijnreis. 

Ook in het tweede leerjaar krijg je naast de praktijkvakken les in Nederlands, Engels, Duits en burgerschap. Je loopt het hele schooljaar stage bij een bedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.

Leerjaar 3: Tijdens dit jaar wordt er gewerkt aan het verder ontwikkelen van je gastvrijheid, je commerciële kwaliteiten en je startende leidinggevende vaardigheden.
Houdt er rekening mee dat je ook regelmatig wordt ingezet als gastvrouw bij  lunches, diners en catering activiteiten. Een opleiding tot gastheer/ vrouw is meer dan een baan tussen 9 en 5. In het derde leerjaar leer je nog meer over wijn, je kan weer mee op wijnreis.

Je krijgt les in praktijk, vaktheorie, warenkennis, keuzedeel, Nederlands, Engels en rekenen. Ook in het derde jaar loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Je werkt bij voorkeur het hele schooljaar bij een bedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.

Keuzedelen 2018 / 2019
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Wijnkennis 1
 • Wijnkennis 2
 • Eetcultuur en -wensen
 • Duits in de beroepscontext A2
 • Engels A2/B1
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Bereidt gerechten

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je:

 • in het bezit te zijn van een vmbo-k, g of t diploma;
 • in het bezit te zijn van een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • dienstverlenend
 • servicegericht
 • gastvrij
 • communicatieve vaardigheden
 • flexibele instelling
 • representatief
 • stressbestendigheid

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht 1ste, 2de en 3de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na de opleiding kun je gaan werken in het restaurant van een gerenommeerd horecabedrijf in het hogere marktsegment.  Je kunt ook doorstromen naar de niveau 4-opleiding Leidinggevende bediening.

Podium 15 Middelburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.