Zelfstandig werkend gastheer / -vrouw

  • Niveau 3

Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw informeer en adviseer je gasten bij hun menukeuze en bij het maken van combinaties van maaltijden en bijbehorende dranken. Bij het serveren van de bestellingen verricht je, indien nodig, speciale serveer-handelingen en bereidingen aan tafel. Daarnaast help je nieuwe en/of lerende medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw werk je zelfstandig en heb je veel verantwoordelijkheid. Natuurlijk vind je het fijn om het gasten naar de zin te maken en hen een fijne avond te bezorgen.

Toevoegen aan je favorieten
  • scalda drop
    Je wordt voorbereid op een zeer afwisselende baan in de bruisende horecawereld. Een zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw heeft meer verantwoordelijkheden, meer zelfstandigheid, meer persoonlijk contact en geeft meer coaching en begeleiding.

De opleiding duurt drie jaar. Tijdens deze jaren wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van je gastvrijheid, je commerciële kwaliteiten en je startende leidinggevende vaardigheden.
Ieder jaar komen de accenten op een ander vlak te liggen, maar we beginnen natuurlijk met het serveren en omgaan met gasten. Je gaat bij deze opleiding bijvoorbeeld ook aan de slag in ons eigen schoolrestaurant PUUR à la Carte.

In deze BOL-opleiding loop je stage bij een bedrijf dat past bij het niveau en leerjaar. Wekelijks zijn dat twee dagen (16 uur). We zoeken altijd een bedrijf bij jou in de regio, zodat je weinig reistijd hebt.

Keuzedelen 2017 /2018
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Wijnkennis 1
  • Eetcultuur en -wensen
  • Duits in de beroepscontext A2
  • Bereidt gerechten

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn: 

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg;
  • een mbo-diploma niveau 2 Gastheer/ -vrouw.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na de opleiding kun je gaan werken in het restaurant van een gerenommeerd horecabedrijf als zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw of je stroomt door naar de niveau 4-opleiding Leidinggevende bediening.

Podium 15 Middelburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.