Zelfstandig werkend gastheer / -vrouw

  • Niveau 3

Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw zorg je ervoor dat jouw gasten een uitstekende service ervaren. Je bent gastvrij en representatief je vindt het leuk om het anderen naar de zin te maken. Je informeert en adviseert je gasten bij hun menukeuze en bij het maken van combinaties van maaltijden en bijbehorende dranken. Bij het serveren van de bestellingen verricht je, indien nodig, speciale serveerhandelingen en -bereidingen aan tafel. Je werkt zelfstandig en kunt overzicht houden op de werkzaamheden in het restaurant. Je werkt samen met collega’s en communiceert met de keuken. Je helpt nieuwe en/of lerende medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Toevoegen aan je favorieten
  • scalda drop
    Je wordt voorbereid op een zeer afwisselende baan in de bruisende horecawereld. Een zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw heeft meer verantwoordelijkheden, meer zelfstandigheid, meer persoonlijk contact en geeft meer coaching en begeleiding.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw leer je serveren en dranken en gerechten voorbereiden. Je voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden uit, neemt reserveringen aan, ontvangt en adviseert gasten in ons opleidingsrestaurant. Je creëert daar een passende sfeer. Je werkt aan het ontwikkelen van je gastvrijheid en je leert de basis van de wijnkaart.

Daarnaast werk je verder aan je algemene vaardigheden door middel van taal, communicatie, rekenen, sport en burgerschap. Hierdoor ben je als professional goed voorbereid op je toekomst.

In de tweede helft van het eerste leerjaar loop je elke week één of meerdere dagen stage.

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar ga je werken aan je commerciële kwaliteiten en je mag voorzichtig oefenen met het leidinggeven aan een klein team. Je leert menu’s en arrangementen samen te stellen. Je verdiept je wijnkennis en je kan mee op wijnreis.

Ook in het tweede leerjaar krijg je naast de praktijkvakken les in Nederlands, Engels, Duits, rekenen en loopbaanbegeleiding.

Je loopt het hele schooljaar stage bij een horecabedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.

Leerjaar 3: Tijdens dit jaar wordt er gewerkt aan het verder ontwikkelen van je gastvrijheid, je commerciële kwaliteiten en je leidinggevende vaardigheden. Je bereid je voor op je praktijkexamen en je wijnkennis wordt verder uitgebreid.

Je krijgt les in praktijk, vaktheorie, warenkennis, Nederlands, Duits, Engels, rekenen loopbaanbegeleiding.
Ook in het derde jaar loop je stage bij een erkend horecabedrijf. Je werkt bij voorkeur het hele schooljaar bij een bedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Bereidt gerechten
  • Duits in de beroepscontext A2
  • Duurzaamheid in het beroep C
  • Eetcultuur en –wensen
  • Wijnkennis 1
  • Wijnkennis 2
  • Engels A2/B1

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Je kunt deze opleiding ook volgen in de Praktijkroute Horeca-Toerisme. De Praktijkroute Horeca-Toerisme wordt gegeven bij verschillende horeca- en toerismebedrijven in de regio’s Walcheren, West-Schouwen-Duiveland en West-Zeeuws-Vlaanderen. Op de Scalda locatie Podium in Middelburg wordt de reguliere variant van deze opleiding gegeven. De opleiding volgen in de Praktijkroute betekent dat je vanaf dag één aan de slag gaat in de praktijk en daar een BOL-opleiding volgt. Je wordt gecoacht door een coach van Scalda en een praktijkopleider van het bedrijf. Meer informatie vind je op de opleidingspagina van de Praktijkroute Horeca-Toerisme of meld je direct aan voor deze opleiding bovenin deze pagina.

scalda drop
  • Met deze opleiding is de kans op een baan

    4
  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

    7,4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

  • Het oordeel van onze studenten over de sfeer van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

  • Het oordeel van onze studenten over onze docenten van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden voor deze BBL-opleiding (vanaf leerjaar 2) dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

  • een dienstverband van minimaal 24 uur bij een erkend horecabedrijf. 

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • dienstverlenend
  • servicegericht
  • gastvrij
  • communicatieve vaardigheden
  • flexibele instelling
  • representatief
  • stressbestendigheid
scalda drop
  • Met deze opleiding is de kans op een baan

    4
  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

    7,4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

  • Het oordeel van onze studenten over de sfeer van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

  • Het oordeel van onze studenten over onze docenten van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht (PDF)

scalda drop
  • Met deze opleiding is de kans op een baan

    4
  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

    7,4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

  • Het oordeel van onze studenten over de sfeer van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

  • Het oordeel van onze studenten over onze docenten van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

Na de opleiding kun je gaan werken in elk restaurant van een horecabedrijf in het hogere marktsegment. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 4-opleiding Leidinggevende bediening.

scalda drop
  • Met deze opleiding is de kans op een baan

    4
  • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

    7,4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

  • Het oordeel van onze studenten over de sfeer van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

  • Het oordeel van onze studenten over onze docenten van deze opleiding

    4

    Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).
    1 = heel slecht, 5 = uitstekend

Podium 15 Middelburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.