Opleiding zelfstandig werkend gastheer-vrouw

Zelfstandig werkend gastheer / -vrouw

Niveau 3

Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw zorg je ervoor dat jouw gasten een uitstekende service ervaren. Je bent gastvrij en representatief je vindt het leuk om het anderen naar de zin te maken. Je informeert en adviseert je gasten bij hun menukeuze en bij het maken van combinaties van maaltijden en bijbehorende dranken. Bij het serveren van de bestellingen verricht je, indien nodig, speciale serveerhandelingen en -bereidingen aan tafel. Je werkt zelfstandig en kunt overzicht houden op de werkzaamheden in het restaurant. Je werkt samen met collega’s en communiceert met de keuken. Je helpt nieuwe en/of lerende medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw leer je serveren en dranken en gerechten voorbereiden. Je voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden uit, neemt reserveringen aan, ontvangt en adviseert gasten in ons opleidingsrestaurant. Je creëert daar een passende sfeer. Je werkt aan het ontwikkelen van je gastvrijheid en je leert de basis van de wijnkaart.

Daarnaast werk je verder aan je algemene vaardigheden door middel van taal, communicatie, rekenen, sport en burgerschap. Hierdoor ben je als professional goed voorbereid op je toekomst.

In de eerste helft van het eerste leerjaar loop je elke week een dag stage. In de laatste periode loop je twee dagen stage. 

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar ga je werken aan je commerciële kwaliteiten en je mag voorzichtig oefenen met het leidinggeven aan een klein team. Je leert menu’s en arrangementen samen te stellen. Je verdiept je wijnkennis en je kan mee op wijnreis.

Ook in het tweede leerjaar krijg je naast de praktijkvakken les in Nederlands, Engels, Duits, rekenen en loopbaanbegeleiding.

Je loopt het hele schooljaar stage bij een horecabedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.

Leerjaar 3: Tijdens dit jaar wordt er gewerkt aan het verder ontwikkelen van je gastvrijheid, je commerciële kwaliteiten en je leidinggevende vaardigheden. Je bereid je voor op je praktijkexamen en je wijnkennis wordt verder uitgebreid.

Je krijgt les in praktijk, vaktheorie, warenkennis, Nederlands, Duits, Engels, rekenen loopbaanbegeleiding.
Ook in het derde jaar loop je stage bij een erkend horecabedrijf. Je werkt bij voorkeur het hele schooljaar bij een bedrijf waar je minimaal twee dagen in de week wordt ingezet.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Bereidt gerechten
 • Duits in de beroepscontext A2
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Eetcultuur en –wensen
 • Wijnkennis 1
 • Wijnkennis 2
 • Engels A2/B1

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Op de Scalda locatie Podium in Middelburg wordt de reguliere variant van deze opleiding gegeven. Je kunt deze opleiding ook volgen in de BBL of de Praktijkroute Horeca-Toerisme. De Praktijkroute Horeca-Toerisme wordt gegeven bij verschillende horeca- en toerismebedrijven in de regio’s Goes, Middelburg, Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen. De opleiding volgen in de Praktijkroute betekent dat je vanaf dag één aan de slag gaat in de praktijk en daar een BOL- of BBL-opleiding volgt. Je wordt gecoacht door een coach van Scalda en een praktijkopleider van het bedrijf. Meer informatie vind je op de opleidingspagina van de Praktijkroute Horeca-Toerisme of meld je direct aan voor deze opleiding bovenin deze pagina.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden voor deze BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 16 uur bij een erkend horecabedrijf.

Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je:

 • een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • dienstverlenend
 • servicegericht
 • gastvrij
 • communicatieve vaardigheden
 • flexibele instelling
 • representatief
 • stressbestendigheid

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht (PDF)

Na de opleiding kun je gaan werken in elk restaurant van een horecabedrijf in het hogere marktsegment. Je kunt ook doorstromen naar de niveau 4-opleiding Leidinggevende bediening.Ontdek de branches: Kok en Bediening

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branches: Kok en Bediening

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog