Allround metselaar

Niveau 3

In de bouw zet je als allround metselaar elke dag wat neer. Het resultaat kun je jarenlang terugzien in alles waaraan je meewerkt om het op te bouwen of op te knappen: huizen, appartementen, kantoren, kerken, scholen, noem maar op. Je zorgt met vakmanschap voor het metselwerk in de nieuw of verbouw van woningen en bedrijfspanden. Ook met complexer metselwerk en de daarbij behorende voorzieningen weet jij wel raad. Je bent een echte specialist op het gebied van wand- en vloerafwerkingen, betonwerk, voeg- en tegelwerk, en het aanbrengen en afwerken van steenachtige vloeren.

Alles is er op gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je binnen het bedrijfsleven kunt verwachten. Je werkt met de nieuwste technieken en de leeropdrachten zijn uitdagend en afgestemd op echte praktijksituaties. De vakdocenten benutten hun kennis en ervaring uit het bedrijfsleven om je optimaal voor te bereiden op je toekomst als vakman of -vrouw. 

Het bedrijfsleven is kind aan huis bij onze opleiding. Regionale bedrijven denken mee over zaken als de opleidingsopzet, jouw gewenste praktijkvaardigheden en je benodigde kennis. Samen met het bedrijfsleven zorgen we voor boeiend, praktijkgericht en modern onderwijs.

Opleidingsgids

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I als examenvak of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 en;
 • een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl. Maar je kunt ook direct naar Bouwmensen, zij kunnen je daar ook bij helpen. Mail naar [email protected] of bel 0113-232484 voor meer informatie.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Na je opleiding op niveau 3 kun je als allround metselaar aan het werk, of kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

Keuzedelen

Als onderdeel van deze opleiding moet je twee of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Basis restauratie metselen
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Uitzetten en maatvoeren
 • Wandtegels lijmen

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Kerncompetenties

Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Ruimtelijk inzicht
 • Organiseren
 • Aansturen en leidinggeven
 • Discipline
 • Flexibiliteit
 • Lichamelijke belastbaarheid
 • Samenwerken


Ontdek de branche: Gebouwde omgeving

In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Gebouwde omgeving

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog