Zelfstandig medewerker travel & hospitality

 • Niveau 3

Je bent het visitekaartje van het bedrijf en geeft op een gastvrije manier informatie aan de gasten. Als medewerker in de toeristische sector heb je een sterke servicegerichte en commerciële houding. Je werkt in een frontoffice functie in de toeristische branche. Dit kan bij een (internationaal) hotel, recreatiebedrijf, camping, vakantiepark of bij een bedrijf dat gericht is op het geven van toeristische informatie. Het is jouw taak om voor de gasten de goede service te bieden en zorgen dat je commercieel opstelt.

Natuurlijk spreek je je vreemde talen Je bent gastvrij, enthousiast, sociaal, communicatief en commercieel ingesteld. Je hebt probleemoplossend vermogen en je bent flexibel. Je bent op de hoogte van trends en ontwikkelingen. Je kunt keuzes maken welk wervingsmiddel je inzet in het verkoopproces. Je legt contact met potentiële klanten/gasten via verschillende commerciële kanalen. Je promoot producten en diensten online en offline. Je hebt hart voor de zaak en oog voor de gasten.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Zelfstandig medewerker travel en hospitality
  Bij dit werk bezorg je mensen een fijne dag of een fijne tijd tijdens hun vakantie. Iedereen is in vakantiestemming daardoor voelt het voor mij ook nooit als werk. Ik vind het heerlijk als de gasten het naar hun zin hebben. Dat maakt mij blij!
  Leona Grimbergen
  Zelfstandig medewerker travel & hospitality
 • scalda drop
  Sta jij stevig in je schoenen en spreek je je talen? Bij de opleiding Travel & Hospitality komen deze eigenschappen heel goed van pas. Meld je nu aan!

Leerjaar 1: Het eerste leerjaar van de opleiding Zelfstandig medewerker travel & hospitality krijg je een brede oriëntatie op het werken in de toeristische branche. Je gaat namelijk kennis maken met beide vakgebieden. Naast theorielessen en gastcolleges op school organiseren we regelmatig praktijkdagen waarbij we de theorie in de praktijk gaan bekijken. Dit doen we doormiddel van bedrijfsbezoeken in en rondom Zeeland om zo een goed beroepsbeeld te krijgen van het werken in de toerismebranche. Op deze dag ga je aan de slag met verschillende opdrachten die te maken hebben met het profiel leisure of travel, zodat je na leerjaar 1 een goede keuze kunt maken waarin je je verder wilt specialiseren. Hospitality blijft – ongeacht de specialisatie -  gedurende de gehele opleiding de rode draad, waarin we aan de slag gaan met gastenontvangst, communicatie, doelgroepen en werkvelden binnen het toerisme, trends en nog veel meer.

Ook gaan we aan de slag met verschillende projecten zoals bijvoorbeeld Serious Request, Koningsspelen en NL doet. Daarnaast vinden we algemene ontwikkeling als rekenen, burgerschap, digitale vaardigheden en je talen (Nederlands, Engels, Duits en Frans of Spaans) ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.
We delen de klassen in op niveau en resultaten van de vooropleiding. Tijdens het eerste leerjaar loop je een oriënterende stage. Houd er rekening mee dat deze ook tijdens de zomervakantie kan plaatsvinden.

Leerjaar 2: Vanaf het tweede leerjaar start de specialisatie in de richting van Zelfstandig medewerker travel & hospitality.

In het tweede jaar vindt er ook een verdieping plaats op het gebied van je gekozen profiel Travel. Na de stage in het eerste jaar heb je meestal de smaak te pakken en wil je het liefst direct aan de slag in het leuke werkveld van het toerisme. We gaan dan ook vanaf dit jaar op een andere manier aan de slag met het aanleren en het verdiepen van je kennis en kunde. Net zoals in het echte werkveld alles met elkaar te maken heeft, ga je in het tweede jaar bij de beroepsgerichte vakken aan de slag met integrale opdrachten, waarbij de verschillende vakken samenkomen in een werkopdracht voor een aantal weken. De opdracht wordt gekoppeld aan een bedrijf binnen het toerisme en wordt ook werkelijk uitgewerkt en uitgevoerd voor hen. Zo blijft het werkveld altijd een stukje bij je en leer je steeds meer vaardigheden voor je toekomstige beroep.

Je krijgt daarnaast ook Nederlands, rekenen, Burgerschap, Engels, Duits en de keuze Frans of Spaans. Gedurende de zomerperiode loop je stage. Bij interesse in een internationale stage is het verstandig dit te doen tussen leerjaar 2 en 3.

Leerjaar 3: In het laatste leerjaar gaan we aan de slag met het voorbereiden op je examens. Je krijgt les in travel, hospitality en algemene vakken. Tijdens het laatste schooljaar loop je gedurende het schooljaar stage.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Spaans in de beroepscontext A2
 • Frans in de beroepscontext A2
 • Duits in de beroepscontext B1
 • Digitale vaardigheden gevorderd

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Je kunt deze opleiding in twee varianten volgen: in de reguliere variant en in de Praktijkroute Horeca-Toerisme. De Praktijkroute Horeca-Toerisme wordt gegeven bij verschillende horeca- en toerismebedrijven in de regio’s Walcheren, West-Schouwen-Duiveland en West-Zeeuws-Vlaanderen. Op de Scalda locatie Podium in Middelburg wordt de reguliere variant van deze opleiding gegeven. De opleiding volgen in de Praktijkroute betekent dat je vanaf dag één aan de slag gaat in de praktijk en daar een BOL-opleiding volgt. Je wordt gecoacht door een coach van Scalda en een praktijkopleider van het bedrijf. Meer informatie vind je op de opleidingspagina van de Praktijkroute Horeca-Toerisme of meld je direct aan voor deze opleiding bovenin deze pagina.

scalda drop

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:​

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele en sociale vaardigheden
 • mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
 • flexibiliteit
 • initiatief
 • ondernemend
 • plannen en organiseren
 • commerciële instelling.
scalda drop

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

scalda drop

Na de opleiding kun je gaan werken in de toeristische sector, of kun je verder leren op een hoger niveau. 

scalda drop
Podium 15 Middelburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.