Technicus engineering

Niveau 4

De opleiding Technicus engineering leidt je op tot een engineer met brede technische kennis. Je bent betrokken bij het gehele proces van ontwerp tot ontwikkeling, onderhoud en automatisering van producten en projecten. Je leert dus onder andere te ontwerpen, programmeren, technisch tekenen en machines te besturen. Het brengt technieken bij elkaar op het gebied van Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde en toegepaste ICT. Scalda richt zich ook op technische innovaties wat betreft energie en smart technology. Diverse modules zijn in ontwikkeling. Met deze opleiding kun je dus alle kanten op. 

Het eerste jaar is breed opgezet om kennis te maken met Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Maintenance. Je kunt je lessen volgen in Terneuzen of Vlissingen. Op deze manier maak je kennis met alle vakgebieden. Dit komt van pas als je later een baan gaat zoeken, want je werkt in het werkveld vaak samen met deze beroepen.  

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar draait om verdieping van de vakken die je al vanuit het 1e leerjaar hebt. Ook doen we weer een leuk project. In het derde kwartaal loop je stage in een bedrijf.

Leerjaar 3: In het derde leerjaar loop je eerst een half jaar stage bij een bedrijf. Daarna kom je terug naar school en gaan we verder met verdieping van de vakken. En start het voorwaardelijk onderwijsprogramma voor je eind opdracht. Ook doen we weer een interessant project op het eindniveau van je opleiding.

Leerjaar 4: Het vierde leerjaar staat in het teken van voorbereiding afsluitende proeven van bekwaamheid. In het 3e en 4e kwartaal sluit je de opleiding af met een stage waarin de afsluitende proeve van bekwaamheid wordt uitgevoerd.

    Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in bezit te zijn van:

    • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde als examenvak;
    • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 met wiskunde of natuur- en scheikunde in je profiel of;
    • een havo-diploma met het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid (instroom in leerjaar 2 is dan mogelijk) of;
    • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

    Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

    Download kostenoverzicht  (PDF)

    Na je opleiding kun je aan de slag als technicus engineer of kun je doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten. 

    Keuzedelen 

    Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Welke keuzedelen worden aangeboden wordt binnenkort bekend gemaakt.  

    Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster). 

    Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

    Kerncompetenties

    Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

    • Plannen en organiseren 
    • Probleemoplossend vermogen 
    • Samenwerkingsvermogen 
    • Leidinggeven 
    • Contactuele eigenschappen
    • Technisch inzicht 
    • Zelfstandigheid 
    • Zorgvuldigheid 
    • Nauwkeurigheid 



    Windenergie is de toekomst. Ook die van jou?

    Kies jij voor een technische beroepsopleiding, zoals Elektrotechniek, Technicus Service en Onderhoud, Werktuigbouwkunde of Mechatronica, dan is het slim om meteen ook te leren werken in de windenergiesector. Als je de juiste kennis en certificaten hebt, is er een grote kans dat je aan de slag kunt in deze sector. Met de studieroute Windenergie in het ‘WindDock’ heeft Scalda de modules en trainingen om van jou een échte gecertificeerde professional te maken, waar bedrijven om staan te springen. 

    Lees meer over WindDock



    Ontdek de branche: Engineering

    In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

    Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Engineering. 

    Routebeschrijving
    Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

    Omhoog