opleiding Stuurman werktuigkundige zeevisvaart SW6

Stuurman werktuigkundige zeevisvaart SW6

Niveau 2

Als Stuurman werktuigkundige zeevisvaart SW6 bestuur je het schip, vang je vis en verwerk je de vangst. Tegenwoordig is de visserij een industrie waarin veel ontwikkelingen plaatsvinden. De schepen zijn voorzien van de allernieuwste snufjes op gebied van visserij, navigatie, communicatie en veiligheid.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar ga je volledig naar school, je loopt dus nog geen stage. Je krijgt de basis van de nautische en technische vakken in theorie-, praktijk- en simulatielessen.

Leerjaar 2
Tijdens leerjaar 2 rond je de theorie af en ga je in periode drie en vier op stage. Hiervoor ga je ook een week op externe training in het brandweertrainingscentrum in Vlissingen, Alles om je goed voor te bereiden op je stage.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in bezit te zijn van:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Aanvullende eisen voor deze opleiding zijn:

  • in bezit te zijn van een medische keuring zeevaart

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld. Voor het schooljaar 2023-2024 is dit €1239,- per jaar.

Naast je lesgeld, heb je ook te maken met kosten voor het aanschaffen van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Wil je meer inzicht in alle kosten van je opleiding? Bekijk dan onderstaand overzicht.

Download kostenoverzicht (PDF)

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Je wordt opgeleid tot stuurman/werktuigkundige voor de zeevisvaart. Je kan dus gaan werken in de visserijsector, aan boord van een viskotter. Het is ook mogelijk om de trawlervisserij in te gaan. De kottervisserij is te verdelen in twee deelsectoren: kustvisserij en zeevisserij. De tijd die je op zee doorbrengt is 1 tot 3 weken. Op een kleine kotter met beperkt vaargebied kan je na een bepaalde vaartijd eindbevoegdheid als schipper verkrijgen.

Doorstuderen
Stuurman werktuigkundige zeevisvaart SW6 is een niveau 2 opleiding, je kunt dus nog doorstuderen en gaan voor een niveau 3 en 4 opleiding. Binnen Scalda kun je kiezen voor Maritiem officier kleine schepen visserij SW5.

Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding kom je in aanraking met alle aspecten van het beroep. Daarbij wordt er veel aandacht besteed aan veiligheid, kwaliteit en samenwerking. Je leert alles over navigatie, over diverse vismethodes, het breien en boeten van visnetten, maar ook alles over het technische bedrijf van een schip. De internationale wetgeving op het gebied van veiligheid, milieu, personeel is ook een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Welke vakken krijg je?

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Daarnaast krijg je les in navigatie, voortstuwingssystemen, elektrotechniek, wetgeving, stabiliteit, visserijkunde.

Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.

Keuzedelen

  • Verdieping nautisch
  • Verdieping maritiem technisch
  • Verdieping electrical systems

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.

Is dit iets voor jou?

Als Stuurman werktuigkundige zeevisvaart SW6 beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Je hebt gevoel voor techniek en kunt goed samenwerken. Dat is noodzakelijk gezien de omstandigheden op zee. Je werkt in een team waar iedereen verantwoordelijk is voor elkaar.

Kerncompetenties

Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • Doorzettingsvermogen
  • Handigheid
  • Probleemoplossend vermogen
  • Stressbestendigheid
  • Zelfstandigheid
  • Als je op zee bent, voel je je echt helemaal vrij. Natuurlijk moet je wel sterk in je schoenen staan omdat je toch vaak lange periodes van huis weg bent.
    Jarne Hacquaert
    Stuurman alle schepen

Ontdek de branche: Visserij

In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Visserij. 

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog