Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg Maatwerktraject

Niveau 4

In het kort

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg ben je actief op het gebied van zorg, wonen en welzijn. Je kunt werken in verschillende beroepspraktijken, zoals: ouderenzorg, psychiatrie, gehandicaptenzorg, werk en dagbesteding, verslavingszorg, dak- en thuislozenzorg en penitentiaire inrichting. 

Leerjaar 1
Je komt één dag in de week naar school en werkt minimaal 16 tot 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf in de praktijk. Je verdiept jezelf in thema’s rondom psychiatrie, moeilijk verstaanbaar gedrag, begeleidingsmethodieken en communicatietechnieken. Tijdens de lessen krijg je hierover theorie aangeboden, die je direct kan toepassen in de praktijk.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Communicatie
 • Kwaliteit
 • Zorgverlening
 • Reflectie
 • Gezondheidsbevordering

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Verzorgende-IG niveau 3 of;
 • Medewerker Maatschappelijk Zorg niveau 3 of;
 • Sociaal Pedagogisch Werk (niveau 4) of;
 • MDGO-VZ niveau 3 of;
 • Doktersassistent (niveau 4).

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 tot 24 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.357,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €270,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €654,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier ga je werken
  Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, psychiatrie, verslavingszorg, werk- en dagbesteding, dak- en thuislozenzorg of penitentiaire inrichting.

  Doorstuderen
  Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die hierop aansluiten, zijn: Social work, Pedagogiek en Verpleegkunde.

  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog