Medewerker bloem, groen en styling

Niveau 2

Als medewerker bloem weet je welke bloemen, kleuren en materialen het beste bij welke momenten passen. Een romantisch bruidsboeket, een bos bloemen of een sfeervol kerststuk, je maakt het allemaal. Je werkt met verschillende kleuren, vormen en materialen en je hebt aandacht vormgeving en design. Want naast bloemschikken, plantenherkenning en de verzorging van kamerplanten spelen etaleren en presenteren ook een belangrijke rol.

Je houdt van bloemen en beschikt over een grote dosis creativiteit. Je hebt gevoel voor styling en oog voor trends. Je kunt klantgericht denken en werken, want straks vragen klanten om jouw advies en deskundigheid. 

Onderdelen opleiding Bloem, groen en styling

 • Maken van bloemwerken
 • Inrichting en styling
 • Trends toepassen
 • Etaleren
 • Verkopen en klantenbenadering
 • Productkennis en verzorging

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag.

BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Voor niveau 3 en 4 zijn er zelfs mogelijkheden voor internationale stages.

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Medewerker bloem, groen en styling volg je twee of meer keuzedelen. 

Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties: 

 • Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs  
 • Trends en bloemwerk 
 • Praktisch vakmanschap 
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 2 

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht BOL leerjaar 1 (PDF)

Download kostenoverzicht BOL leerjaar 2 (PDF)

Na je opleiding op niveau 2 kun je als medewerker bloem, groen en styling aan het werk, of kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.
Ontdek de branche: Bloem, groen en styling

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Bloem, groen en styling

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog