Logistiek medewerker (Veva)

Niveau 2

Als logistiek medewerker zorg je ervoor dat de krijgsmacht niet stil komt te liggen. Je collega’s moeten immers bevoorraad worden. In de kazernes maar ook op oefening en uitzending. Soms onder moeilijke omstandigheden en met beperkte budgetten. Als logistiek medewerker werk je bij de Landmacht of de Luchtmacht. Bij de Landmacht werk je bij Bevoorrading & Transport. Daar vervoer je alles wat een eenheid nodig heeft. Bij de Luchtmacht houd je je bezig met materieelvoorziening. Je komt hier materialen in alle vormen en maten tegen. Aan jou de taak om ze op tijd bij het juiste Luchtmacht-onderdeel te krijgen. Je werkplek is het Squadron, de Expeditie of de afdeling Logistiek.

Je bent, waar je ook aan de slag gaat, sociaal vaardig en avontuurlijk aangelegd. Je gaat een uitdaging niet uit de weg en je bent bereid om hard te werken; ook aan je persoonlijke ontwikkeling.   

Benieuwd wat voor werk je kan gaan doen met deze opleiding

Logistiek Medewerker


De VeVa-opleiding Logistiek medewerker duurt 1,5 jaar. In de opleiding maak je kennis met de Koninklijke Luchtmacht.  Je ontwikkelt vaardigheden (competenties) om te kunnen werken in zowel de burgermaatschappij als bij Defensie.

Tijdens je opleiding loop je iedere maand één week stage bij de Koninklijke Luchtmacht. Je verblijft de volledige week op de vliegbasis waar je bent geplaatst. De stageplaats waar je wordt gelegerd is Woensdrecht. Je hebt gegarandeerd een stageplaats inclusief vergoeding!

 

Lijkt de VeVa opleiding jou wel wat? Doorloop dan de volgende stappen en kom steeds dichterbij voor een VeVa-opleidingsplaats bij Scalda.

Stap 1: Meld je aan voor één van de VeVa opleidingen van Scalda. Je ontvangt na aanmelding een uitnodiging voor één van de verplichte voorlichtingsavonden (via MS Teams). De voorlichtingsavonden worden verzorgd door Scalda in samenwerking met Defensie. Het bijwonen van een voorlichtingsavond is verplicht om voor de kennismaking uitgenodigd te worden.

Stap 2: Volg de voorlichtingsavond (indien mogelijk samen met je ouders/verzorgers)

Stap 3: Na de voorlichtingsavond wordt je uitgenodigd voor de kennismakingsactiviteit 

Stap 4: Vul je (verkorte) loopbaanblog in via Intergrip

Stap 5: Je bent welkom bij de kennismakingsactiviteit

Stap 6: Positief advies? Wacht op meer informatie vanuit Scalda over aanvragen van het VOG en SMA.

Let wel, het bijwonen van een voorlichtingsavond (graag nodigen we juist ook de ouder(s)/verzorger(s) uit om deze voorlichting bij te wonen) is verplicht om voor de kennismakingsactiviteit (intake-dag) uitgenodigd te worden.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of; 
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding). 

Scalda streeft ernaar om iedere student die zich uiterlijk op 1 april voor deze opleiding aanmeldt, in de opleiding te plaatsen. We kunnen echter vooraf niet garanderen dat ons dat in alle gevallen gaat lukken, onder meer omdat we op dit moment nog niet weten hoeveel stageplaatsen er beschikbaar zullen zijn. Mocht het aantal aanmeldingen groter zijn dan het aantal beschikbare opleidingsplaatsen, dan ontstaat er een wachtlijst. De datum en het tijdstip van jouw aanmelding bepalen jouw plaats op de (wacht)lijst voor deze opleiding.

Om stage te mogen lopen op een defensielocatie dien je:

 • In het bezit te zijn van een VOG (verklaring omtrent gedrag)
 • Een positief keuringsadvies van de sportarts (SMA-keuring) in te winnen bij een Sport Medisch Centrum. Voorwaardelijk is dat onderstaande op het advies vermeld staat:
  De sportarts geeft de volgende uitslag naar aanleiding van het onderzoek:
  • Goedgekeurd (fysiek belastbaar voor de opleiding)
 • Beroepsperspectief:
  • Volgens afkeuringsgronden Defensie goed uitzicht op een aanstelling bij Defensie

Aanvullende eisen voor deze opleiding zijn:

Je laat tijdens verschillende fysieke activiteiten het volgende zien:

 • Je beheerst diverse grondvormen van bewegen (rennen, springen, huppelen, vallen, rollen etc.).
 • Je kan aanwijzingen vertalen in je beweging, je bent leerbaar.
 • Je hebt tijdens het terreinwerk oog voor je collega.

Psychische geschiktheid:
Bij Defensie ga je in de toekomst werken onder bijzondere omstandigheden. Daar moet je tegen kunnen zowel lichamelijk als mentaal.

 • Je gedrag tijdens de fysieke testen wordt in het intakegesprek besproken, je bent opleidbaar.

De kennismakingsactiviteit (intake-dag) bestaat uit:

 • Defensie conditieproef
 • Intakegesprek en het geven van een kleine presentatie

Medische keuring en aanvraag VOG vindt pas plaats na bericht van plaatsing. Studenten krijgen uiterlijk binnen 3 weken bericht over de uitslag (streven is 2 weken).


Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Na het succesvol afronden van je opleiding, ben je nagenoeg verzekerd van een uitdagende baan als militair binnen je gekozen vakgebied. Om bij Defensie te kunnen werken, moet je de Nederlandse nationaliteit hebben en moet je medisch goedgekeurd worden. Bij Defensie word je intern verder opgeleid binnen je eigen vakgebied en krijg je de kans om je verder te ontwikkelen.  

Ondanks de vele interne carrièremogelijkheden, kan het zijn dat je er na een aantal jaren toch voor kiest om Defensie te verlaten. Dan heb je door je vakdiploma en werkervaring in ieder geval een ideale uitgangspositie bij het vinden van een nieuwe baan. Je kunt ook doorstromen naar een niveau 3-opleiding (Logistiek teamleider). 

Welke vakken krijg je?

 • Sport 
 • Nederlands 
 • Engels 
 • Rekenen 

Keuzedelen

Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden: 

 • Basis inzetbaarheid als militair 
 • Basis militaire fysieke en mentale fitheid 

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster). Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd. 

Kerncompetenties

Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn: 

 • assertiviteit 
 • contactuele vaardigheden 
 • omgaan met kritiek 
 • overtuigingskracht 
 • zelfstandigheid 


Ontdek de branche: Veiligheid en Vakmanschap (Veva)

In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Veiligheid en Vakmanschap (Veva)

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog