Instructeur mbo

Niveau 4

In het kort

Als instructeur ben je een echte vakprofessional. Je weet waar je het over hebt. Met jouw kennis en ervaring zorg je voor een veilige en uitdagende leeromgeving voor studenten. Lijkt dat je wat? Dan is deze specialistenopleiding echt iets voor jou.

Deze opleiding is in eerste instantie bedoeld om te voldoen aan de bekwaamheidseisen van instructeur in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), maar ook zeer geschikt als opleiding voor instructeurs in het voortgezet onderwijs.

Tijdens de eenjarige opleiding staan kennis, vaardigheden en beroepshouding centraal. Je krijgt dus veel te maken met vakken als agogiek, pedagogiek en didactiek, maar ook vakken als Nederlands, Engels en rekenen. Om geschikte praktijkactiviteiten aan te kunnen bieden aan jongeren van verschillende leeftijden, is het belangrijk dat je jezelf goed kunt inleven in de ontwikkeling van jongeren vanaf 12 tot 25 jaar. Je leert zelf dat een leven lang ontwikkelen belangrijk is en dat is ook iets wat je je leerlingen/studenten meegeeft. Alle vakken zijn direct gericht op het werk en je eigen ontwikkeling, omdat je naast de opleiding ook tegelijkertijd werkzaam bent als instructeur in het (v)mbo.

Op de vakken Nederlands, Engels en rekenen word je apart geëxamineerd.

Beoogde lesdag: dinsdag
Studiebelasting: circa 10 uur per week (inclusief de lesdag)

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je minimaal in het bezit te zijn van:

 • een mbo-diploma niveau 2 of 3;
 • een (stage- of) dienstverband van minimaal 16 uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Assertiviteit
 • Creativiteit
 • Flexibiliteit
 • Inlevingsvermogen
 • Plannen en organiseren
 • Samenwerken
 • Contactuele vaardigheden
 • Representatief
 • Zelfstandigheid

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Na het behalen van je diploma word je bevoegd en bekwaam geacht als instructeur. Ben je werkzaam als instructeur in het vmbo dan besteden we in jouw geval bijzondere aandacht aan de vmbo-doelgroep. Je kunt na deze opleiding uiteraard ook doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld voor het behalen van een docentbevoegdheid.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog