Bedrijfsleider paardensport en -houderij

Niveau 4

Als bedrijfsleider paardensport en –houderij zorg je ervoor dat alles op een manege, stoeterij, dressuur- /springstal, hengstenhouderij of een fokkerijbedrijf goed verloopt. Kortom: je bent verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Naast uitvoerende werkzaamheden krijg je ook te maken met administratieve handelingen en personeelszaken. Ook milieu- en veiligheidsaspecten krijgen steeds meer aandacht.

Je kunt goed met paarden overweg, maar je dient ook over goede sociale vaardigheden te beschikken om met mensen te kunnen omgaan. Dit geldt vooral als je aan de slag gaat als instructeur. Om goed les te kunnen geven aan anderen, rijd en train je zelf ook verschillende paarden.

Onderdelen opleiding Paardensport en -houderij

  • Stalverzorging / huisvesting
  • Conditie, voeding en gezondheid van paarden
  • Trainen en rijden van paarden en instructie geven
  • Samenwerken met collega’s
  • Organiseren van evenementen
  • Bedrijfsvoering en managen

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag.

BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. 
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Er zijn zelfs mogelijkheden voor internationale stages. 

Keuzedelen 
Als onderdeel van de opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij kun je twee of meer keuzedelen volgen. 

Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties: 

  • Voortplanting en fokkerij 
  • Keuringsklaar maken en voorbrengen 
  • Ondernemerschap mbo 
  • Introductie op natural horsemanship 

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld. Voor het schooljaar 2022-2023 is dit €1239,- per jaar.

Naast je lesgeld, heb je ook te maken met kosten voor het aanschaffen van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Wil je meer inzicht in alle kosten van je opleiding? Bekijk dan onderstaand overzicht.

Download kostenoverzicht BOL leerjaar 1 (PDF)

Download kostenoverzicht BOL leerjaar 2 en 3 (PDF)

Waar ga ik straks werken?

Er is een grote vraag naar paardenspecialisten. Dat zijn mensen die kennis hebben van het paard, de hierbij horende verzorging en het runnen van een stal. Ook de combinatie van instructie geven en het verzorgen van de paarden is mogelijk. De paardensportsector biedt momenteel ca. 12.000 banen.

Je kunt na je opleiding gaan werken als bijvoorbeeld:
medewerker op manege, handelsstal, hengstenhouderij, stoeterij, bedrijfsleider op een manege, paardenhouder, paardenfokker, groom (professionele paardenverzorger), ruiter, africhter van jonge paarden, instructeur, medewerker in een ruitersportzaak, medewerker bij hippische evenementen.



Ontdek de branche: Paardensport en -houderij

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Paardensport en -houderij

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog