Aquacultuur

Niveau 4

In het kort

Wanneer je wilt gaan werken in de aquacultuur ben je een échte aanpakker en ben je niet bang om je handen nat te maken. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en gaat nauwkeurig te werk. Je houdt van afwisseling; de ene keer ben je bezig met een hamer of schepnet en het volgende moment ben je micro-organismen zoals algen onder de microscoop aan het bekijken. Daarnaast kun je goed zelfstandig werken maar ook werken in teamverband.

Tijdens de opleiding aquacultuur kom je alles te weten over het innovatief kweken van zoutwaterdieren (vissen, schaal- en schelpdieren) en het kweken en oogsten van zilte gewassen (zeekraal, wieren en algen). Werken in aquacultuur betekent vooral bezig zijn met zoutwaterdieren en/of zilte gewassen kweken en verzorgen, waterkwaliteit controleren, klein onderhoud en reparaties uitvoeren en producten verwerken. Je weet welke invloed de aquacultuur heeft op de omgeving en je hebt kennis over de ecosystemen, dus je weet bijvoorbeeld waar de kweekdieren van oorsprong voorkomen.

Leerjaar 1
Tijdens het eerste jaar wordt de basis gelegd waarin je kennis opdoet over de werking van kweeksystemen, biologie, reproductie en levensloop van de organismen. Ook ga je twee dagen in de week stage lopen. Tijdens je stage maak je kennis met de sector en leer je meewerken binnen een aquacultuurbedrijf. Tijdens de lessen op school maak je kennis met de verschillende kweekmethoden van verschillende soorten organismen zoals zeekraal, zeewier en schelpdieren.

Leerjaar 2
In leerjaar twee ga je ga je aan de slag met andere kweekorganismen, namelijk vissen. Op school zal je samen met je klasgenoten zelf een kweeksysteem bouwen om vissen te kweken. Deze kweek ga je ook echt uitvoeren, van bevruchting van de eitjes tot volwassen dieren. Ook dit jaar ga je twee dagen per week stage lopen. Andere onderwerpen die aan bod komen, zijn vermeerderingstechnieken en watersystemen.

Tussen leerjaar twee en leerjaar drie ga je 4 weken op (zomer)stage.

Leerjaar 3
In leerjaar drie ga je twee dagen in de week op stage. Je gaat aan de slag met innovatie in de aquacultuursector, planning en organisatie, het optimaliseren van bedrijfsactiviteiten, het begeleiden van medewerkers, werkprocedures en veiligheidsinstructies.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Schelpdierkweek
 • Algen en wieren
 • Watersystemen
 • Vermeerderingstechnieken
 • Viskweek 1 &2
 • Innovatie in aquacultuur

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Met je mbo-diploma niveau 4 kun je in de aquacultuur aan de slag als vakexpert in de schelpdiersector, schelpdierkwekerij, zeegroentekwekerij, zeewierkwekerij, visserij of viskwekerij.

In Zeeland zijn veel verschillende  aquacultuurbedrijven gevestigd, maar ook in de rest van Nederland en in het buitenland zijn er bedrijven en organisaties waar vakexperts in aquacultuur kunnen werken.

Doorstuderen
Je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding. Er is een duidelijke koppeling met de hbo-opleiding Aquatische Ecotechnologie van HZ University of Applied Sciences, maar je kunt bijvoorbeeld ook doorstromen naar de opleiding Toegepaste Biologie.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog